2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem tudjuk meg, gyilkolt-e hercegeket III. Richard

2013. február 7. 08:44

III. Richard csontjainak exhumálását követően újabb információkkal gazdagodhattunk az angol király életével és halálával kapcsolatban, azt azonban valószínűleg már soha nem fogjuk megtudni, hogy valóban megölte-e rokonait a londoni Towerben az 1485-ben elhunyt uralkodó.

Úgy tűnik, egyhamar nem fognak elülni a III. Richard angol király maradványainak azonosítása keltette izgalmak Nagy-Britanniában. Évtizedek óta tartja izgalomban a történészeket az a máig megválaszolatlan, a napokban újra felmerülő kérdés, hogy valóban III. Richard ölte-e meg két, hercegi rangú unokaöccsét a Towerben; az anglikán egyház eddig a királynő, II. Erzsébet és a kormány együttes befolyását latba véve igyekezett lecsendesíteni azokat a hangokat, amelyek a hercegek csontjainak megvizsgálásának mielőbbi megindítását szorgalmazták.

Egy esetleges DNS-vizsgálat ugyanis – állítják sokan – veszélyes precedenst teremtene, hiszen ezentúl lényegében az összes királyi maradványt vizsgálat alá lehetne vonni a különböző történelmi elméletek valóságtartalmának kiderítése végett. De nagy a bizonytalanság az egyházi körökben amiatt is, hogy mihez kezdjenek, ha a genetikai vizsgálatok negatív eredményt hoznak.

A két herceg 1483 augusztusában tűnt el. A Tudor- és a Stuart-kori történetírás egyértelműen állítja, hogy a királyi sarjak „eltűnése” mögött nagybátyjuk, az akkor már két hónapja uralkodó III. Richard áll, aki megölte két rokonát, nehogy trónjára törjenek. Az 1485-ben, szörnyű kínok között elhunyt király emlékének ápolására életre hívott Richard III Society eddig kétszer, 1993-ban és 1995-ben fordult az anglikán egyházhoz a vizsgálatok megindítása érdekében. Michael Mayne, Westminster esperese akkor azt mondta: nem járul hozzá, hogy radiokarbonos kormeghatározó vizsgálatok alá vessék a maradványokat, holott – hangzik az ellenérv – abból semmiféle következtetést nem lehet levonni a halál körülményeire.

III. Richard néhai angol király földi maradványait tavaly szeptemberben Leicester egyik autóparkolójának betonja alatt találták meg. A brit történészszakma utóbbi évtizedeinek legnagyobb jelentőségű felfedezését az tette lehetővé, hogy sikerült fellelni az évszázadok óta rendkívül vitatott személyiségű egykori uralkodó ma élő kései leszármazottait, és a tudósok sikerrel vontak ki épségben maradt DNS-mintákat az 528 éve halott király csontvázából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár