Hitler elfeledett szövetségesei

Ókori stadiont tártak fel Törökországban

2012. szeptember 5. 15:59 MTI

Ókori stadiont tártak fel a törökországi Aydin tartományban, ahol Magnesia antik városának ásatásai folynak. A stadion márványból épült és negyvenezer néző befogadására volt alkalmas.

A szakemberek szerint ez Anatólia legjobb állapotban fennmaradt ókori stadionja - olvasható a Hürryet Daily News angol nyelvű török lap online kiadásában. A görög telepesek által alapított Magnesia ad Maeandrum feltárásai 28 éve kezdődtek, a munkálatokat Orhan Bingöl professzor, az Ankarai Egyetem régészeti tanszékének vezetője irányítja.

Az ásatásokban a török szakemberek mellett német régészek is részt vesznek. A korábbi ásatások során feltártak két gümnasziont, amelyek az ókori Görögországban az atléták edzőhelyei voltak. A i.e. V. századtól kezdve egyre összetettebb építménnyé nőtték ki magukat: a teret (perisztüludvart) oszlopokkal vették körbe, ehhez különféle, tisztálkodásra, tanulásra szolgáló termek csatlakoztak.

Az épületeket csarnokokkal, mulatóhelyekkel, fürdőkkel vették körül. Később, az i.e. IV. századtól kezdve az intézményes elméleti oktatást adó filozófiai iskolákat is gümnaszionnak hívták. Napvilágra került egy félbehagyott színház nézőtere, a theatron, és megtalálták Artemisz, a Hold és a vadászat szűz istennőjének szentélyét is.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!