2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előbújik Spárta árnyékából Messzénia

2012. augusztus 28. 17:37

A görög válsággal is dacol Petrosz Themelisz régész, aki 1987 óta Messzénia feltárásán fáradozik. A régészeti terület helyén ma már park és minden igényt kielégítő szolgáltatások várják az ókor iránt érdeklődő turistákat.

Messzénia 9,5 kilométer hosszú városfala egyedien tervezett magánépítmények és középületek egész sorát fogja közre, többek között a város hatalmas, oszlopokkal körülbástyázott agoráját, egy hatalmas színházat, számos templomot és kisebb szentélyeket, a nimfaiont (vagy nimfeum, a hellén és római kultúrákban a források fölé emelt nimfa szentély), valamint egy gymnasium-stadion komplexumot.

Messzénia tartományának története a korai bronzkorra nyúlik vissza, magát a várost azonban csak i.e. 369-ben alapították Epameinóndasz thébai vezető kérésére, két évvel az után, hogy Boiótia legyőzte Spártát a leuktrai csatában, véget vetve ezzel a Peloponnészoszi-félsziget feletti spártai hegemóniának. Messzénia és a két évvel korábban alapított északkeleti szomszédja, Megalopolisz is azért épült, hogy meggátolják Spárta regionális törekvéseinek érvényesítését.

A messzéniaiak sokat szenvedtek attól, hogy Spártának alárendelve, annak árnyékában voltak kénytelenek hosszú ideig élni, mígnem – kilépve a helóta sorból – várost alapíthattak, amelynek falai között virágzásnak indult saját kultúrájuk. A város masszív falaira, kapuira és erődítményeire félelemmel vegyes csodálattal tekintettek az odalátogatók, például az ókori Görögországról terjedelmes leírást közlő Pauszaniasz az i.sz. 2. században.

A város első tudományos felmérése az 1830-as években vette kezdetét, de a szisztematikus feltárásra 1895-ig kellett várni, amit a Görög Régészeti Társaság égisze alatt végeztek el. 1909 és 1925 között Jórgosz Oikonomosz, 1957 és 1974 között Anasztaziosz Orlandosz, 1987 óta pedig Petrosz Themelisz vezetésével folynak a munkálatok. A kiváló szakember hírében álló Themelisz az adományszerzésben is jártas, irányítása alatt komoly vérfrissítést kapott a területen kialakított régészeti park, ahol a látogatók minden igényt kielégítő szolgáltatást élvezhetnek.

A helyi múzeumban görög, római és hellenisztikus szobrok kaptak helyet. A színház egy részét is sikerült feltárni, igaz csak nagyon kevés ülőhelyet tudtak megőrizni. Az agorára vezető úttól balra látható a Kincsek Háza, amely egy földalatti terem volt, s ahol i.e. 183-ban az akháj liga parancsnokát, Philopoement bebörtönözték majd megmérgezték. Emellett látható a stadion déli oldalán egy teljesen helyreállított mauzóleum s egy dór templom, de Pauszaniasz leírásából tudjuk, hogy valahol van egy Ízisz-szentély is, bár ezt még nem sikerült megtalálni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár