A vörösterror 133 napja

Hét éve halt meg II. János Pál pápa

2012. április 2. 09:36 MTI

Hosszú betegség után 2005. április 2. este halt meg II. János Pál pápa, akit tavaly május elsején avattak boldoggá. A Vatikán az olasz közszolgálati televízióval közösen emlékezik meg az egyházat huszonhét éven át vezető pápáról.


Április 2-án este az olaszországi templomok misével és gyertyagyújtással emlékeznek meg II. János Pálról. Halála pillanatában imádság kísérte gyertyagyújtást tartanak a Szent Péter téren is. A hetedik évforduló előestéjére a RAI1 csatorna az Un gigante (Egy óriás) című dokumentumfilmet tűzte műsorra, mely az olasz közszolgálati televízió és a Vatikán együttműködésével készült. Az egyház 264. pápájának életét egészen a boldoggá avatásig végigkísérő film különlegessége, hogy 3D-ben is látható.

II. János Pál halálának évfordulóján még hosszabb lett az olasz és külföldi zarándokoknak a pápa sírjánál az év minden napján kígyózó sora - írta az olasz sajtó. A Rómába a húsvétra érkezett hívők számára kötelező állomásának számít Karol Wojtyla sírja, melyet a Szent Péter-bazilika altemplomából a tavalyi boldoggá avatását követően helyeztek át a bazilika Szent Sebestyén kápolnájába.

Az 1978. október 20-án pápává választott II. János Pál 2005. április 2. este, 21 óra 37 perckor hunyt el. A 85 éves, Parkinson-kórban szenvedő egyházfő két nappal korábban került válságos állapotba, életének utolsó óráit a Szent Péter teret megtöltő tömeg imája kísérte. Április 8-án a Szent Péter téren tartották a temetését, a szertartást Joseph Ratzinger, a bíborosi testület dékánja, a Hittani Kongregáció prefektusa vezette, akit április 19-én választottak meg pápának. XVI. Benedek avatta boldoggá II. János Pál 2011. május elsején.

A lengyel pápa ünnepét október 22-re tették, mivel pápává választása után ezen a napon tartotta római székfoglaló miséjét. II. János Pál boldoggá avatási eljárásának magyar dokumentációja a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának holnapján is megtalálható (radiovaticana.org).

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!