2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Mit ér a politikus, ha államfő?

2012. március 30. 19:39

A Magyar Királyság helyreállítása

Sikeres világháborús szerepvállalása (a Novara kapitánya, a flotta utolsó főparancsnoka) arra predesztinálta Horthy Miklóst, hogy valamilyen fontos kormányzati tisztséget töltsön be. Először Szegeden Károlyi Gyula ellenforradalmi kormányában vállalt kormányzati szerepet, mikor 1919 júliusában elvállalta a hadügyminiszteri tárcát. Károlyi lemondása után a nemzeti hadsereg fővezére lett, s együttműködött a Prónay-Héjjas-féle különítményesekkel: csapataival kíméletlenül leszámoltak a Tanácsköztársasággal szimpatizálókkal, bár Horthy pontos szerepét azóta sem sikerült tisztázni. A proletárdiktatúra bukása után vitéz nagybányai Horthy Miklós Siófokról 1919. november 19-én bevonult Budapestre.

Horthy

A nemzetgyűlés 1921. március 1-én választotta meg Magyarország kormányzójának. Bár Horthy a királyság mint államforma változatlan fenntartása mellett volt, 1921 márciusában és októberében kétszer is megakadályozta IV. Károly visszatérését. Hatalmának megerősítése végett két ízben, 1933-ban és 1937-ben is kiterjesztette a kormányzói jogkört, amely immáron megközelítette az alkotmányos uralkodóét, s utódlását biztosítandó, létrehozta a kormányzó helyettesi intézményt, amelynek élére fia, a később tragikus körülmények között elhunyt István került. Mikor a németek 1944. március 19-én megszállták Magyarországot, új kormányt nevezett ki. A kiugrást megakadályozta a német segítséggel végrehajtott nyilas puccs. A személyes védelmet biztosító német ígéret fejében államfői hatalmáról lemondott Szálasi Ferenc javára.

Szálasi Ferencet a Horthy-korszakban 1937-ben és 1938-ban is bebörtönözték az alkotmányos rend felforgatására való törekvése miatt. Egy évvel szabadulása után a Harmadik Birodalom támogatásával megalakította a Nyilaskeresztes Pártot. A rövid kegyvesztettség után 1944. március 19. után ismét a nyilas mozgalom központi alakjává lépett elő, s miután a németek a magyar uralkodó osztályok más elemeiben nem találtak alkalmas partnert, 1944. október 15-én Szálasit segítették az ország élére.

Szálasi

Szálasi élet és halál ura lett, az úgynevezett hungarista állam „nemzetvezetőjeként” totális gazdasági és katonai mozgósítással támogatta a németek háborús szerepvállalását. Magyarországon tombolt a nyilasterror, amelynek sok ezer zsidó, szökött katona és baloldali érzelmű ember esett áldozatul. A háború végén a szovjet csapatok elől Németországba szökött, ahol több más nyilasvezérrel együtt amerikai csapatok fogták el. Itthon 1946-ban a Népbíróság, mint háborús főbűnöst halálra ítélte.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!