Hitler elfeledett szövetségesei

Újjáéledőben a Mao-kori ikon Kínában

2012. március 5. 17:11 MTI

Március 5. Lej Feng (Lei Feng) napja Kínában - az ötven éve meghalt, Mao-korabeli ikon kultuszát az elmúlt hetekben aktívan próbálja újraéleszteni a kínai vezetés.


A Lej Feng múzeum

Az elmúlt hetekben a kínai közélet számos terén újra hallani Lej Feng, az 1960-as évek propagandaszemélyiségének nevét. Lej, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) egykori katonája 1963-ban, egy évvel halála után vált a Kínai Kommunista Párt (KKP) tagjai által követendő példává, méghozzá azért, mert "a pártnak és víziójának szentelte életét, szívét és lelkét".

Az 1960-as években odaadása miatt, az 1980-as években önfeláldozásáért dicsérték, az elmúlt években, főképp pedig az elmúlt hónapokban mások megsegítéséért, nagylelkűségéért állítják középpontba. A múlt héten az oktatási minisztérium útmutatásában a közoktatási intézményeket arra sürgette, ismertessék meg diákjaikkal Lej Feng tetteit, terjesszék "önzetlen hozzáállását mások szolgálatában, s örömteli segítségnyújtását". Az elmúlt hetekben mintegy nyolcszáz újságcikk foglalkozott Lejjel.

A Sajtó és Publikációs Adminisztrációs Főhivatal (GAPP) 132 publikációt - leveleket, verseket, beszédeket, naplórészleteket, prózai műveket - kíván Lej emlékére kiadni. A Lej összes műveit tartalmazó kötet, amely februárban került piacra, a hivatal statisztikái szerint 200 ezer példányban fogyott el.

Az önzetlenség, mások segítése az elmúlt évben komoly társadalmi viták központi témáját jelentette. A kínaiak ma - hangzik el sokszor - túlságosan önzőek, nem törődnek másokkal, csak saját javukat keresik. Példa erre a tavaly októberben kétszer elgázolt, 18 járókelő által figyelmen kívül hagyott fosani (Foshan) kislány esete. Lej példája ennek a trendnek az ellensúlyozására is terjesztendő - véli a vezetés.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!