Kalandos középkor

Több száz ókori érmét találtak Röszkénél

2012. március 1. 17:48 MTI

Összesen 650 régi, többségében ókori érmét találtak egy bolgár férfi autójában elrejtve a röszkei határátkelőhelyen a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense csütörtökön a helyszínen.

Némedi Varga Éva őrnagy a felderítésről tartott sajtótájékoztatón elmondta: a pénzügyőröknek feltűnt a belépésre jelentkező férfi idegessége, ezért tételesen átvizsgálták a járművét, s az első lökhárító gyárilag kialakított üregéből összesen 650 darab, különböző korokból származó pénzérme, figura és ékszer került elő.

A pénzügyőrök a több millió forint eszmei értéket képviselő szállítmányt lefoglalták, a pénzügyi nyomozók a bolgár férfi ellen az adóbevételt nagyobb mértékben csökkentő költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak - tudatta a sajtóreferens.

Nagy Ádám muzeológus elmondta, a műtárgyak zöme az ókorból származik. A leletek között akadnak a görög városállamokban, Krisztus előtt háromszáz évvel vert érmék, a köztársaság és a császárkor idejéből származó római fizetőeszközök, bizánci pénzérmék, néhány a XII. században készült magyar és nyugat-európai ezüst dénár, több tucat XVII-XVIII. századi török akcse és egy XIX. századi kínai fémpénz is. Az ékszerek zöme gyűrű, a csempészett műtárgyak között van néhány apró, feltehetően használati tárgyak vagy bútorok díszítésére szolgáló szobor is.

A numizmatikus kitért arra, hogy az időben és térben is igen eltérő származású pénzérmék feltehetően nem egy lelőhelyről kerültek elő. A csempészett tárgyak sorsáról a bíróság dönt majd. A határon korábban előkerült műtárgyak általában a hazai szakmúzeumokba kerültek, a pénzérmék a Magyar Nemzeti Múzeum éremtárába, a bélyegek és porcelánok az Iparművészeti Múzeumba - közölte Nagy Ádám. Hozzátette: a most előkerült 650 érme jó helyen lenne a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, ahol a hazai vidéki múzeumok közül egyedüliként gazdag éremtár működik.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!