2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Aki a brit hírszerzést is átverte

2012. február 27. 10:32

Nem volt szívbajos Folkert van Koutrik holland származású német kettős ügynök, aki miután az orránál fogva vezette a brit hírszerzést, a világháború után a hadseregbe is felvetette volna magát - derült ki titkosszolgálati iratokból.

Folkert van Koutrik még a háború előtt lett a brit külföldi titkosszolgálat, az MI6 tisztje, majd Németország katonai hírszerzési szolgálatához, az Abwehrhez került, ahol a Walbach fedőnevet kapta. 1939. november 6-án két MI6-tiszt, Richard Stevens és Sigismund Best titkos találkozón vett rész a holland-német határhoz közeli városban, Venlóban. Olyan német katonai vezetőkkel találkoztak volna, akik meg akartak szabadulni Hitlertől; ehelyett a Gestapo fogta el őket.

Van Koutrik már akkor gyanús lehetett, amikor Wolfgang zu Putlitz, az MI6 Hágában állomásozó német tisztje Nagy-Britanniába repült, hogy figyelmeztesse feletteseit: veszélyben van a hollandiai hálózat működése.

Miután Németország lerohanta Hollandiát 1940 májusában, Van Koutrik elhagyta a szigetországot és munkára jelentkezett az MI5-nál. Fellépése igen meggyőző lehetett, mivel a britek csak szuperlatívuszokban tudtak munkájáról beszélni. Hamarosan azonban mindkét titkosszolgálatnál kegyvesztett lett, de nem azért, mivel kiderült róla, hogy kettősügynök, hanem mert sokak szemét csípte arrogáns természete.

Árulása csak a háború után vált ismertté. Az MI5-iratokból kiderült, hogy az MI6 nem adta át a birtokában levő bizonyítékokat a holland hatóságoknak, így azok nem tudták kihallgatni. Az egyik magas rangú MI6-tiszt, Valentine Vivian egy feljegyzésben „arcátlanságnak” nevezte, hogy Van Koutrik még a brit hadseregbe is jelentkezett a világháború végeztével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár