2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kiállítás a rabszolgatartó Jeffersonról

2012. január 26. 18:06 MTI

Minden ember egyenlőnek teremtetett - írta egykor Thomas Jefferson, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik megfogalmazója, ám amint azt egy pénteken Washingtonban megnyíló kiállítás anyaga feltárja, ő maga is élete végéig tartott rabszolgákat.

Ez a paradoxon a témája a Smithsonian Intézet Slavery at Jefferson's Monticello: Paradox of Liberty című kiállításának, amely október közepéig látogatható az Amerika Történeti Nemzeti Múzeumban. A tárlat korabeli dokumentumok, tárgyak és hat rabszolgacsalád sorsának feldolgozása segítségével idézi fel a Jefferson virginiai birtokán, Monticellóban folyt életet.

Többek között a Sally Hemings családjával kapcsolatos kutatások eredményeit is bemutatják. A történészek zöme már tényként kezeli, hogy a rabszolganő és Jefferson bensőséges kapcsolatban álltak egymással és gyermekük is született.

Hemings és Jefferson kilencedik generációs leszármazottja, a 32 éves Shannon Lanier a kiállítást nagy áttörésként értékelte és a párbeszéd komoly katalizátorának nevezte. "Nem könnyű mai fejjel megérteni a rabszolgaságot és Thomas Jeffersont. Ő volt az elnök, miért nem szabadította fel őket?" - tette fel a kérdést. Szerinte a kiállítás segít ennek az összetett kérdésnek a megválaszolásában.

A Smithsonian jó ideje következetesen dolgozik egy afroamerikai történeti múzeum létrehozásán. Többek között a Jefferson-kiállítás is alkalmas arra, hogy a közönség véleményét teszteljék a szervezők.

Mint az Amerika Történeti Múzeum igazgatója, Lonnie Bunch elmondta, a rabszolgaság továbbra is "az utolsó nagy elhallgatott" téma a nyilvános diskurzusban, holott központi szerepet töltött be Amerika történetének alakulásában.

"Ez olyan sztori, amiről tudjuk, hogy el kell mesélni. Bár azt is tudjuk, hogy ez nehéz lesz, az új múzeumnak beszélnie kell róla. Sok szempontból a Smithsonian legitimizálja ezeket a törekvéseket, így ha mi meg tudunk küzdeni a rabszolgasággal és Jeffersonnal, mások is képesek rá" - fűzte hozzá Lonnie Bunch.

A kutatások szerint Jeffersonnak, aki 1801-ben lett az Egyesült Államok harmadik elnöke, életében összesen mintegy hatszáz rabszolgája volt, és közülük csak kilencet szabadított fel. Ugyanakkor például egyik rabszolgája, George Granger irányította a birtokát és éves fizetést is kapott.

A kiállítás kurátorai feltárják, milyen hatással volt a korai Amerikára a rabszolgaság és Jefferson nézeteit is közlik, aki az emberek rabszolgasorba döntését "fertelmes bűnként" bélyegezte meg. Monticellót évente 450 ezer látogató keresi fel, a Smithsonian viszont milliók számára ad betekintést Jefferson múltjának személyes részleteibe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár