A vörösterror 133 napja

Bizonyíték az "ismeretlen" viking király létezésére

2011. december 16. 08:52 The Guardian

A lancashire-i Silverdale-ben talált 201 darabos ezüstkincsről kiderült, hogy azokat egy bizonyos Airdeconut nevű viking király ideje alatt készítették.


Fémdetektorral lepte meg karácsonykor felesége Darren Webstert. A férfi talán maga sem gondolta, hogy munkaeszközével hamarosan ilyen mennyiségű kincset talál: viking harcosok által viselt karperecek és összetört ezüstdarabok kerültek elő a Lancashire megyei Silverdale-ben.

Az egyik kincsen az „Airdeconut” olvasható, ami bizonyára egy eddig semmilyen történeti forrásban nem szereplő viking uralkodóra, Harthacnutra utal, csak az érme készítője pontatlanul tüntette fel a nevet. A lelet azt bizonyítja, hogy mikor a vikingek a 870-es években elkezdtek állandó településeket létesíteni a csatorna túloldalán, Isten kegyelmébe ajánlották magukat – ezt sugallja a keresztformában olvasható DNS, azaz Dominus Rex.

„Nagy mennyiségű pénzről van szó, amiből egy marhacsordát is vehettek” – nyilatkozta Gareth Williams érmeszakértő, a British Museum munkatársa. „Akkor egy karperecből akár egy ökröt is lehetett vásárolni” – tette hozzá.

A kincslelet értékének meghatározására a jövő héten kerül sor, a jutalmon Webster és a föld tulajdonosa osztozkodhat. A lancasteri múzeum már jelezte, hogy amennyiben sikerül támogatást szereznie, szívesen megvenné a viking kori érméket, amelyek között van frank és iszlám államból származó, de olyan is, amelyet az angol trónért küzdő, majd a Nagy Alfréd elleni vereséget követően a vikingekhez átpártolt Alwaldusnak vertek.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!