2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szállodaláncé lett Honecker vadászháza

2011. december 15. 11:02 MTI

Teljes egészében egy holland szállodalánc tulajdonába kerülhet Erich Honecker néhai keletnémet kommunista vezető vadászháza, miután egy bíróság érvényesnek ismerte el a két részletben végrehajtott novemberi árverés eredményét.

A Van der Valk-csoport együttesen 3,4 millió euróért szerezte meg a vadászházat és a hozzá tartozó 14 hektáros telket a november 21-i aukción - amelyen 1,87 millióról indult a licit -, de egy vesztes ajánlattevő megfellebbezte a döntést. A mecklenburg-elő-pomerániai Waren város közigazgatási bírósága kedden a holland szállodalánc javára döntött.

A hajdan szerény vidéki házat átalakították és megnagyobbították az NDK rettegett titkosszolgálatát, a Stasit vezető Erich Mielke számára, aki azt Erich Honecker pártfőtitkárnak ajándékozta 1982-ben annak 70. születésnapjára.

A vadászbirtokot is magába foglaló vidéki háznak olyan nagyhatalmú kommunista vezetők voltak a vendégei az NDK fénykorában, mint a szovjet Leonyid Brezsnyev, a román Nicolae Ceausescu vagy a bolgár Todor Zsivkov.

A berlini fal 1989-es leomlása után három nappal hatalmas tömeg nyomult be a Drewitzi-tó partján fekvő birtokra, hogy saját szemével lássa a fényűző lakosztályokat, az úszómedencét, a szaunát, a nagy teraszt, a jachtkikötőt és a többi luxusobjektumot.

A német újraegyesítés után a komplexumban hátrányos helyzetű fiatalok kaptak szakképzést, ám idilli fekvése végül is hátránynak bizonyult nehéz megközelíthetősége miatt. Átmenetileg használaton kívül állt, majd egy német cég megvásárolta és 22 bungalót épített ott, de a vállalkozás csődbe ment.

A környéken már más idegenforgalmi létesítményeket is működtető holland csoport most azt reméli, hogy nyereségesen tudja hasznosítani a "történelmi" ingatlant.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár