Kalandos középkor

Fiume magyar emlékezete

2011. november 30. 17:39 MTI

Fiume magyar emlékezete (Rijeka u madjarskom sjecanju) címmel Skultéty Csaba magángyűjtő dokumentumait, tárgyait állítják ki a Rijekai Városi Múzeumban csütörtökön a budapesti Balassi Intézet együttműködésével.


Benkő Andrea muzeológus, a kiállítás kurátora a helyszínről elmondta, hogy Rijeka szívesen fogadta a kiállítást, amelyet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter fog megnyitni. Skultéty Csaba magángyűjteményét először 2009-ben az Országos Széchényi Könyvtárban állították ki, majd Debrecenben, a Déri Múzeumban - emlékeztetett a kurátor.

Arról is beszélt, hogy Fiume három, a magyarokhoz kapcsolódó történelmi korszakát mutatják be a Horvátország legrégibb múzeumának számító, 1843-ban elkészült kastélyban, ma Városi Múzeum, amelyet Nugent gróf építtetett.

Három kiállítótermében korabeli térképek, dokumentumok, könyvek, metszetek, a gyarmatáru-kereskedelem darabjai idézik meg először az 1766-tól kezdődő korszakot, amikor Mária Terézia Magyarországnak adományozta az adriai várost, ez a korszak 1809-ig tartott. Fiume 1822-től ismét Magyarországhoz tartozott egészen 1848-ig, később, 1868 és 1918 között szintén. Magyar kormányzója volt a városnak, Baross Gábor közlekedési miniszter építtette ki a kikötőt, középületek, paloták "nőttek ki" a földből a tengerparton.

Intimitás, személyesség lengi be a tárlatot, mert Skultéty Csaba gyűjteményében emléktárgyak, notesz, tárca, üvegtárgyak, poharak, hajómenetrendek vannak. A tengeri kereskedelemre utal Gál János kávészsákja, a korabeli háztartásokban használt kávés-, kakaós- és teásdobozok. Ott van a tárlókban az 1881-ben épült rizshántoló üzemet népszerűsítő, rízspapírból készült legyező, az 1882-től üzemelő kőolajfinomító számlái. Látható 80 sztereó-kép is, amely szemléléséhez sztereoszkóp kell és a 300 képeslapból álló gyűjtemény Fiuméről és környékéről - összegezte a látnivalókat Benkő Andrea.

Skultéty Csaba, aki 30 éven át volt a Szabad Európa Rádió hírszerkesztője, majd nemzetközi kommentátora Ambrus Márton néven, 20 évig gyűjtötte az anyagot elsősorban édesanyja emlékére. Szülei ugyanis Fiumén és Abbázián keresztül mentek Velencébe, és ő gyermekként sokat hallott a magyarok, olaszok, horvátok, osztrákok lakta kikötővárosról, Fiuméről.

A kiállítás megnyitóján részt vesz Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója, Vojko Obersnel, Rijeka polgármestere, Ervin Dubrovic, a múzeum igazgatója, valamint a horvát kulturális tárca képviselője és Skultéty Csaba, ha 91. éve és egészsége megengedi- jegyezte meg a kurátor.

A tárlat 2012. február 25-ig tart nyitva.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!