2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerzetesek üldözéséről szóló napló került elő Gyöngyösön

2011. november 29. 13:13 MTI

Vallástörténeti dokumentumok, köztük a gyöngyösi Ferencesek üldözését, a rend feloszlatásának körülményeit dokumentáló napló került elő a gyöngyösi Ferences rendház felújítása során a rendház könyvtárából - mondta el a rendházfőnök hétfőn.

Kárpáti Kázmér közlése szerint más dokumentumok mellett rábukkantak egy 1664-es, VII. Sándor pápa által jegyzett oklevélre, valamint egy ferences atya 1514-ből származó nagyböjti prédikációs gyűjteményére is. A vallástörténeti relikviák akkor kerültek elő, amikor a felújítás során elmozdították a sekrestye egész falat elfedő szekrényét - tette hozzá.

Mint elmondta, a rendház naplóját a XVIII. század második felétől vezették, azonban 1950-ben, a szerzetesrendek feloszlatásáról szóló rendelet megjelenésével véget ért a historia domus. Oberten Odobilo testvér azonban 1950 júniusától 1951. november 24-ig tovább vezette a házi naplót. Ugyanis a feloszlatásról szóló döntést követően néhány testvér mint az Egri Főegyházmegye papja még az épületben maradhatott.

Az atya szeptember 7-ét például "fekete" napként jellemezte, ugyanis ekkor egy öttagú delegáció érkezett a rendházba, közölte a szerzetesekkel, hogy "megszűntek papnak lenni", majd végigleltározták a rendház vagyonát. Írt arról is, hogy a rokonlátogatásra induló Tivadar atya 3 liter bort kívánt elvinni a kolostorból, ám a leltározók megakadályozták ebben. A feljegyzések szerint a szerzetesek meglepődve tapasztalták, hogy a rendháznak is otthont adó Barátok terét "Szovjet Hősök terévé" keresztelték át, és a naplóból kiderül, hogy a város lakossága mindvégig kiállt a szerzetesek mellett.

Egy korábbi mendemonda igazságtartalmát is beigazolja a napló, ugyanis egy visszaemlékezés szerint Gyöngyösön átutaztában meghalt egy szombathelyi apáca, akit Kecskemétre internáltak a hatóságok. A napló szerint az Annunciáta nővéreket szállító teherautó Gyöngyös közelében felborult. Kilenc apáca megsérült, Gizella nővér pedig, akit egy beteg mellől rángattak el, életét vesztette a balesetben.

Az utolsó bejegyzés szerint a krónikás vérző szívvel, de a visszatérés reményével búcsúzik az épülettől - mondta a napló tartalmát ismertetve Kárpáti Kázmér. Ugyancsak a szekrény mögött fellelt mappából került elő a pápai oklevél, amely engedélyezte a rend tagjai számára, hogy 8 napon át ünnepelhetik a szeplőtelen fogantatást. Ez mintegy három évtizeddel később vált a kereszténység általános ünnepévé.

Az 1514-ből származó, Temesvári Pelbárt atya által jegyzett prédikációs gyűjtemény pedig egy fatáblás, úgynevezett vaknyomásos, reneszánsz bőrkötéses kötet, amely magyar nyelvű feljegyzést is tartalmaz. "Az ur isten nekem edes taplalom" - jegyezte bele kézírással egykori tulajdonosa. A fél évezredes kötetet a Ferences könyvtár egyéb ritkaságaihoz hasonlóan restaurálták - mondta Kázmér atya.

Arról is beszámolt, hogy a rendház, illetve a középkori eredetű könyvtár turisztikai látogató útvonalának kialakítására 96 millió forintot nyert a rend a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében. Az összesen 132 millió forint értékű beruházás nyomán a tervek szerint 2012 júliusában nyitják meg a nagyközönség előtt a múzeumot.

A gyöngyösi rendházban 1950-es feloszlatásakor mintegy 50 szerzetes élt, ma összesen három ferences atya szolgál az épületben. Országszerte 14 rendházban 110 ferences teljesít szolgálatot a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány keretében - tette hozzá a rendházfőnök.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár