2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Az internet ősének születését ünnepelte az USA

2011. október 26. 12:20

Százötven éve épült ki az első távíróvonal az Egyesült Államok két partja között. A találmány forradalmasította a kommunikációt, s ez lett a telefon és az internet rendszerének alapja.

Százötven évvel ezelőtt, 1861. október 24-én küldték el az első távírón továbbított üzenetet az Egyesült Államok nyugati partjáról a keleti partra. Üzenetében Kalifornia főbírája, Stephen J. Field gratulált Lincoln elnöknek az interkontinentális távíró elkészülte alkalmából. Ezzel a találmánnyal megszületett az internet igen egyszerű változata.

„Igazából úgy tekintek a távíróra, mint az eredeti technológiára, a nagyapjára az összes többi technológiának, amelyek kifejlődtek belőle: a telefon, a telexgép, a fax, az internet” – nyilatkozta Thomas Jepsen, a My Sisters Telegraphic: Women In Telegraph Office 1846-1950 című könyv szerzője.

A 19. század egyik legnagyobb amerikai újítója Samuel F. B. Morse volt. A festő és feltaláló kétszer is megpróbálta elnyerni New York polgármesteri székét, de politikai törekvéseit nem koronázta siker. Morse már negyvenes éveinek elején járt, amikor 1831-ben kipattant a fejéből a távíró ötlete. A feltalálót egy elektromágnesességről szóló társalgás inspirálta, amelyet az utastársával folytatott egy óceánjáró fedélzetén. Az 1830-as évek közepére Morse kifejlesztette a szükséges jelrendszert is. Végül az eltökélt amerikai 1840-ben jegyeztette be a szabadalmat, és 1844-ben elküldte első üzenetét Washingtonból Baltimore-ba. Az új technika fokozatosan elterjedt, az 1846-ban létrejött AP már távíró és lovasfutárok segítségével hozta az amerikai-mexikói háború híreit.

Kezdetben azonban súlyos problémát jelentett, hogy csak kisebb, különálló hálózatok léteztek és a rendszer földrajzi kiépítettsége is hiányos volt. Az áldatlan állapotokon az 1860-ban elfogadott törvény, a Pacific Telegraph Act változtatott, amelynek köszönhetően az amerikai kormányzat egy társaságot bízott meg a vonalak kiépítésével. A Western Union leányvállalatainak segítségével két irányból épített vonalnak az utahi Salt Lake City városában kellett találkoznia.

A vonal gyorsan elkészült, jelentős változásokat hozva az amerikaiak életébe. Távírók ezreit foglalkoztatták, és az új rendszerben fokozatosan létrejött egy új nyelv, számos rövidítéssel: a hetvenkettő például a viszontlátásra megfelelője volt. A huszadik században a felgyorsuló technikai fejlődés feleslegessé tette a távírókészüléket: 2006-ban küldték el az utolsó üzenetet távírón keresztül a Western Union rendszerében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár