2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Arcot kapott a kőkori norvég fiú

2011. október 24. 08:42

Rekonstruálták a kőkori norvégiai kamasz arcvonásait, akinek lakóhelye a Stavanger közelében található Vistehola barlang volt.


Az 1907-ben megtalált Vistei fiú a harmadik legkorábbi emberi maradvány Norvégia területén. A kőkori kamasz koponyája és csontjai jelenleg a Stavangeri Egyetem Régészeti Múzeumában tekinthetőek meg. A vizsgálatok szerint a fiú 15 éves kora körül halhatott meg, és 1,25 méter magas lehetett

A valószínűleg betegségben elhunyt gyermek vélhetően egy 10-15 főből álló csoportban élhetett, a környéken talált hulladékok szerint a csoport hallal, kagylóval, kormoránnal, vadlúddal és vaddisznóval táplálkozhatott.

„A cél az volt, hogy az eredetihez hasonlót hozzak létre, amennyire csak lehet” – mondta el Jenny Barber, a Dundee-i Egyetem hallgatója, aki először lézeres felületi szkenneléssel készített másolatot a koponyáról, így pontos anatómiai adatokhoz jutott. Mivel a fejmaradvány nagymértékben károsodott, ezért a kutatónő az ép részt duplázta meg a rekonstrukció során. A hitelesség érdekében az alkotó egy másik 15 éves gyermek fejét is felhasználta az eljárás során. A digitális adatok segítségével ezután megalkotta a műanyag modellt, majd megformázta az izmokat, a bőrt, valamint az egyéb részleteket.

Ezután az agyagbüszt alapján elkészítette az öntőformát, majd kiöntötte a fejet műanyaggyantából és üvegszálból. Az utolsó fázisban végül hozzáadta a hiányzó részeket (fül, orr, szem) és kifestette a szobrot.

Barber elkészült munkájából kiderült, hogy a Vistei fiú születési rendellenességben szenvedett, koponyája vékony és hosszú volt. „A rekonstrukció azt mutatja, hogy izmos, robusztus ember lehetett” – közölte Barber. „Ezért nem bizonyos, hogy beteges volt, mint azt korábban gondolták” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár