2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Nagyító alatt a Brit-szigetek földművelésre való áttérése

2011. szeptember 22. 13:32

A régészek három különböző területen végeznek kutatást, hogy megfejtsék, miként lépett hatezer éve a földművelés a vadászó-gyűjtögető életmód helyébe.

Néhányan azon a véleményen vannak, hogy ez a kontinensről érkező földművelők hatására következett be, míg mások szerint az őslakosság maga váltott életformát. A vita eldöntésére régészek a Southamptoni Egyetemmel közösen végeznek ásatásokat, s oceanográfiai modelleket készítenek, hogy megtudják, milyenek lehettek a hajózási körülmények i.e. 4000 körül.

A legújabb régészeti leletek – köztük egy Franciaország területéről származó kézművéstermék – arra utalnak, hogy a kolonizáció lehet az egyik magyarázat az életmódbeli változásra. Az öreg kontinensről érkezők a nyugati tengeri utakat használhatták, de eddig még kevés feltáró munkát végeztek a szigetek körül a kérdés tisztázása érdekében.

„A földművelésre való áttérés a világ pontjain különböző időben ment végbe, a Közel-Keleten i.e. 10 ezer körül, míg Nagy-Britanniában hatezer évvel később. Azt csak találgatjuk, hogy ez miként történhetett” – mondta el Duncan Garrow régész. (University's School of Archaeology, Classics and Egyptology)

„A régészeti leletek, úgy mint a nemrégiben talált állati csontok, valamint a francia fazék, mind-mind azt mutatják, hogy az európaiak hozták magukkal a földművelés és az állattartás mesterségét. Ennek érdekében nem a szárazföldre, hanem a tengeri útvonalakra kell koncentrálnunk” – szögezte le az Arts and Humanities Research Council által finanszírozott kutatás résztvevője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár