2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Ázsiai megszállók" hozták el a földművelést Európába

2010. november 11. 10:34 MTI

DNS-vizsgálatok tanúsága szerint ázsiai "megszállók" honosították meg a földművelést Európában nyolcezer évvel ezelőtt - erre a következtetésre jutott egy nemzetközi kutatócsoport az ausztrál Adelaide-i Egyetem genetikusaival az élen.

A projektben az ausztrál tudósokon kívül részt vettek a Mainzi Egyetem, a Hallei Múzeum, az Orosz Tudományos Akadémia, valamint National Geographic Társaság kutatói. A vizsgálatok eredményeit összefoglaló tanulmány a PLoS Biology című tudományos folyóiratban látott napvilágot (Ancient DNA Indicates Farmers, not Just Farming, Spread West).

Eszerint a kutatók az első európai földműves közösségek egyikének komplett temetőjét tárták fel a németországi Szász-Anhalt tartományban Derenburg közelében. A csontleletek részletes DNS-vizsgálata sokkal nagyobb genetikai hasonlatosságot mutatott ki a közösség és az ókori közel-keleti népesség között, amely a mai Törökország, Irak és más országok területén élt, mint a helyi európai populációval.

"Ez a vizsgálat megcáfolja azokat a nézeteket, amelyek szerint az első európai földművelő népesség elsősorban a vadászó-gyűjtögető közösségek tagjaiból verbuválódott, akik gyorsan elsajátították a mezőgazdaság fortélyait vagy keveredtek az érkezőkkel" - hangsúlyozta a projektet irányító Alan Cooper professzor, az ősi DNS-t kutató ausztrál központ igazgatója. Wolfgang Haak, az Adelaide-i Egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője arra mutatott rá, hogy genetikai módszerekkel sikerült kimutatniuk azt a potenciális útvonalat is, amelyen a 11 ezer éve a Közel-Keleten és Anatóliában kifejlődött földművelés megérkezett Délkelet-Európán és a Kárpát-medencén keresztül "Németországba".

"Végre megfejtettük, hogy kik is honosították meg a földművelést kontinensünkön. Ezek forradalmian új eszmékkel rendelkező ázsiai 'megszállók' voltak" - emelte ki Wolfgang Haak. Hozzátette: új és rendkívül pontos genetikai módszereket alkalmaztak az ősi DNS-vizsgálatára. Ennek köszönhetően sikerült összeállítani az őskori földművelő közösség részletes genetikai "mintázatát". "Genetikailag teljesen különböztek az európai nomád népességtől" - hangsúlyozta Wolfgang Haak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár