2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Nem fizet kárpótlást a kényszermunkásoknak a német kormány

2011. szeptember 8. 15:45

Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter visszautasította a szomszédos országokban kényszermunkára hurcolt németeket képviselő szervezet kártérítési igényeit.


Erika Steinbach

Erika Steinbach, a második világháborúban kitelepített németeket képviselő szervezet (BdV - Bund der Vertriebenen) elnöke kártérítést követel a kormánytól a szomszédos országokban kényszermunkára hurcoltak számára. A BdV azonban nem túl népszerű a kelet-európai országokban, mivel a szervezet a háború után nemzetiségi alapon jogfosztott és kitelepített német civilek kártérítési igényeit közvetíti az érintett államok felé. Steinbach csoportja augusztus 27-i összejövetelén megismételte felhívását, a vezető felszólította a kompenzáción éveken át vitázó szövetségi kormányzatot, hogy tegyen eleget a fizetési kötelezettségének.

A miniszter azonban a háború után történteket a sors számlájára írja, s szerinte az nem kompenzálható – tudósított a Bild am Sonntag. Friedrich elutasító levelében kijelentette, hogy a belügyminisztériumnak nincs pénze személyenként ötezer eurót fizetni a körülbelül 100 ezer érintettnek.

Wolfgang Bosbach, a Bundestag belügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke elvben egyetért Steinbach követeléseivel. A CDU már 2003-ban benyújtott egy törvénytervezetet a kárpótlás tárgyában, ám ezt a szociáldemokrata-zöld többség leszavazta. A Bild am Sonntag információi szerint a kudarc után Volker Kauder, a CDU frakciójának elnöke újabb kompenzációs törvényjavaslat benyújtására készül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár