Hitler elfeledett szövetségesei

Obszidián leletek idézik Hellász jégkori tengerészeit

2011. augusztus 31. 11:24

Az ősi tengerészek már az utolsó jégkor vége előtt is hajóztak az Égei-tengeren hajóztak - derül ki a bányászatról és távolsági kereskedelemről tanúskodó, frissen előkerült obszidián leletekből.


Egy új keltezési módszer szerint már 15 ezer éve is obszidiánt bányászhattak Mélosz szigetén, ugyanis a bronzkort megelőzően az értékes kőzet elengedhetetlen alapanyag volt az éles eszközök gyártásához. "Az obszidián értékes sziklakristály, amely egyedül Méloszon található meg, és egy kevés még Antiparoszban és Gyaliban is. A kereskedelmi kapcsolatok révén innen terjedt el az egész Égei-térségben és a kontinensen is" -közölte Nikolaosz Laszkarisz, az Égei Egyetem munkatársa.

A régészek már korábban is találtak obszidián tárgyakat a peloponészoszi Franchi barlangban, Mélosz szigetétől nagy távolságra, de ezek korát csupán i.e. 8500 körülre datálták. A tárgyak eredetét most egy új kísérleti eljárással határozták meg: Laszkarisz és társai az obszidián-hidrációs keltezést (OHD: obsidian hydration dating), valamint egy másik új tömegspektrometrikus technikát (SIM-SS: secondary ion mass spectrometry of surface saturation) alkalmaztak, melyek segítségével megállapították, hogy egyes leleteket jóval korábban készíthettek. A kutatás eredményeiből és az obszidián lelőhelyéből következően a korban már hajózniuk kellett a térség lakóinak.

A kutatócsoport tanulmányát a Journal of Archaeological Science szeptemberi számában jelenteti meg.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!