2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tánccal ünnepelnek a kastélyokban

2011. június 27. 12:18

Nagyszabású táncelőadással – az Experidance Tánctársulat Nagyidai cigányok című produkciójával – vehetik birtokba a látogatók a nemrégiben felújított homlokzatú, nádasladányi Nádasdy-kastélyt július 29-én, pénteken.

A 250 millió forintos, nagyrészt a Norvég Finanszírozási Mechanizmus pályázati támogatásával megvalósított munkálatok befejeztét követően ugyanis ez lesz az első nagy szabadtéri produkció a Tudor-stílusú kastélyban. A felújítások ezzel természetesen nem értek véget Nádasladányban: a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága hamarosan benyújtja pályázatát az Új Széchenyi Terv keretében a kastély fűtésének és a kastélypark tavának a rekonstrukciójára.

Az 1500-as évek angol és skót kastélyait idéző, különleges nádasladányi kastélyt a 19. század második felében a történelmi Nádasdy-család akkori feje, gróf Nádasdy Ferenc építette, méghozzá a kor legmodernebb műszaki megoldásait – többek között légfűtéses rendszert – alkalmazva. A kastély homlokzata nemrégiben megújult: az összesen 250 millió forintos költségvetésű munkálatok az úgynevezett Norvég Finanszírozási Mechanizmus – vagy ahogyan többen ismerik: a Norvég Alap – pályázati támogatásával valósulhattak meg.

A felújítások sora azonban ezzel nem remélhetőleg ért véget Nádasladányban: a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága ugyanis az Új Széchényi Terv keretében európai uniós fejlesztési forrásra nyújt be hamarosan pályázatot a kastélypark tavának, valamint a kastély fűtésének rekonstrukciójára. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a tervek szerint a különleges műemléki épület fűtését fenntartható módon, hőszivattyús rendszerrel oldják majd meg.

A homlokzat-felújítási munkálatok befejeztét követően az első nagyszabású rendezvény a Román Sándor vezette Experidance Tánctársulat és a Nemzeti Táncszínház közös, Nagyidai cigányok című kétrészes táncjátéka lesz a Nádasladányi kastélyban. A táncjáték alapjául szolgáló vígeposz szerzője, Arany János ráadásul kötődik is a kastélyt építtető Nádasdy Ferenchez: az 1857-ben általa alapított irodalmi díjra írta meg a költő a Buda halálát.

Nem csak a nádasladányi kastélyban ünnepelnek tánccal 2011 nyarán. A Ludas Matyi történetét a jelenkorba helyező, Revans című produkciót az ozorai Pipó-várkastélyban mutatja be az Experidance Tánctársulat 2011. július 22-én. A 15. század első felében – akkor még egyedülállóan – reneszánsz stílusban épült, firenzei kastélyokat idéző várkastély még az első Széchenyi Terv pályázati támogatásával újult meg, az Új Széchenyi Terv keretében pedig hamarosan remélhetőleg folytatódhat a rekonstrukció.

A Műemlékek Nemzeti Gondoksága ugyanis európai uniós forrásból, mintegy 800 millió forintos beruházással tervezi felújítani a várfalat, mindemellett pedig a látogatóknak fogadóközpontot, tornapályát, valamint gólyafigyelőt is építene a várkastély mellé. Az Experidance produkciója mellett is különleges látnivalók várják az érdeklődőket idén nyáron Ozorán: többek között itáliai reneszánsz szobrok ritka másolatait, reneszánsz bútorokat, valamint egy középkori magyar konyhát is megcsodálhatnak a Pipó-várkastélyban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár