2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Csak egy őshazája van a rizsnek

2011. május 5. 08:44 BBC News

A rizs háziasítására csak egyszer került sor, nem pedig több alkalommal, mint ahogyan azt a korábbi elméletek állítják.

Az egyik legfontosabb tartós élelmiszer, a rizs génállományának megvizsgálásából kiderült, hogy a pázsitfűfélék családjába tartozó növény háziasítása kilencezer éve, Kínában történt – derült ki a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóirat legújabb számában közölt tanulmányból.

Egy másik elmélet szerint a két fő alfajta, az Oryza sativa japonica és az Oryza sativa indica megművelésére Ázsia különböző pontjain került sor. A felvetés komoly támogatást kapott, lévén közöttük nagy genetikai különbségek vannak, s ezt a két rizsfajta evolúciójának rekonstrukcióját végző kutatók is megerősítették.

A japonica ragadós és kis szemcsés, míg az indica ennek az ellentéte. A legújabb kutatás során egy nemzetközi csapat újra megvizsgálta a rizs fejlődésének történetét, amihez genetikai adatokat használt fel. Számítógépes algoritmusok segítségével arra a következtetésre jutott a kutatócsapat, hogy a két alfajtának egy közös őse volt, mivel genetikailag sokkal több a hasonlóság közöttük, mint a Kínában és Indiában található vadfajok között.

Az ún. molekuláris óra módszerrel megállapították a rizs fejlődésének menetét is. Eszerint a háziasításra 8200 évvel ezelőtt került sor, a két alfajta pedig 3900 esztendeje vált szét. „Ahogyan a kereskedők és a földművesek a rizst Kínából Indiába hozták, valószínű, hogy a helyi vadrizzsel hibridizálták. Ezért most azt mondhatjuk, hogy az a háziasított rizs, amelyről korábban azt gondoltuk, Indiából ered, valójában Kínából származik” – mondta el a tanulmány egyik szerzője, Michael Purugganan. (New York Egyetem)

Néhány évvel ezelőtt a kutatók bejelentették, hogy Dél-Koreában égett rizsszemekre bukkantak, amivel a kínai eredetről szóló elméletet kívánták volna megdönteni. Ez a bizonyíték azonban azóta is vita tárgya a szakemberek körében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár