A vörösterror 133 napja

3D-s propagandafilmeket forgattak a nácik

2011. február 17. 08:18

A második világháború előtti, a náci propagandaminisztérium számára gyártott háromdimenziós filmek kerültek elő a berlini Szövetségi Levéltárból.


A két, egyenként 30 perces fekete-fehér propagandafilmre Philippe Mora ausztrál rendező bukkant, aki egy hosszabb lélegzetvételű dokumentumfilmben készül bemutatni a nácik ez irányú tevékenységét. Mora 1973-as első alkotásával, a Swastika című filmjével lett ismert; ebben olyan, korábban soha nem látott színes filmkockák voltak láthatók, amelyeket Hitler szeretője, Eva Braun 16 mm-es kamerájával készített a bajor Alpokban, Obersalzbergnál.

A rendező most felfedezte, hogy valójában a nácik – jó néhány évtizeddel megelőzve Hollywoodot – fejlesztették ki az először az ötvenes években népszerűsített, ma reneszánszát élő filmes technikát. „A film 35 mm-es kamerával készült, a két lencse előtt láthatóan egy prizma is volt” – nyilatkozta Mora, aki a berlini filmfesztiválra a Salvador Dali életéről szóló, 13 millió dolláros összköltségvetésű alkotásának ötletével érkezett – főszerepben Alan Cumminggal és Judy Davisszel.

„Ezeket egy független stúdióban készítették a Goebbels-féle propagandaminisztérium számára, s ’raum filmnek’, vagyis tér-filmnek nevezték őket” – mondta el Mora. „A filmek minősége fantasztikus. A nácik megrögzötten vettek fel mindent, s minden egyes képkockát szigorúan ellenőriztek. Ez az ország és a lakosság totális kontrolljának részét képezte” – tette hozzá.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!