Hitler elfeledett szövetségesei

Újra népszerű az Arisztotelészt cáfoló "őrült" polihisztor

2011. január 11. 12:52 Science Daily

A Nyugat újra felfedezi Ibn al-Haytham (Alhazen) egyiptomi fizikust, a modern optika alapjainak lerakóját, akinek a 11. században született könyvét csak Newton hasonló témában írt alkotásával lehet egy lapon említeni.


Az optika könyve egészen pontosan ezer évvel ezelőtt látott napvilágot. A sokat idézett mű világhírűvé tette a szerzőt, akinek életéről azonban vajmi keveset tudunk. Ennek a hiánypótlásnak tesz eleget Jennifer Ouellette, aki a Physics World januári számában lehet életet a muzulmán tudós elfeledett kultuszába.

A cikk arról a tíz esztendőről szól, amikor Alhazent szinte száműzték a társadalomból és megfosztották könyveitől, s megalkotta forradalmi ötleteit. A tanulmányból megtudhatjuk, mekkora félelem fogta el a muzulmán polihisztort, amikor a kalifa színe elé járult és ki kellett dolgoznia egy a Nílus áradását kordában tartó mérnöki tervet, s miután realizálta: elbukott, ezért büntetés vár rá.

Alhazen volt az egyetlen, aki megmenekült a bitófától, mivel sikerült elhitetnie a kalifával, hogy megőrült. Az uralkodó bebörtönözte a tudóst, aki házi fogságában írta meg a hírnevét több évszázadra megalapozó munkáját.

A 11. századi Egyiptomban ugyanis még tartotta magát az Arisztotelész által kidolgozott elmélet, miszerint a látható tárgyak és a saját szemünk sugarakat bocsátanak ki, s ez felel látásunkért. Ouellette elképzelte, ahogyan Alhazen egyedül fekszik sötét szobájában, s miközben azon töpreng, miért nem bocsátanak ki fényt a tárgyak, azt kérdezi magától: „lehetséges, hogy az ókori tudósok tévedtek volna?”

A kérdés arra sarkallta, hogy a cellájában talált gyertyával és rézzel végezzen egyszerű kísérleteket és járjon a rejtély végére. Ezekben arra a következtetésre jutott, hogy nincs semmilyen olyan titokzatos „forma”, amelyet a tárgyak kibocsátanak; inkább olyan fényforrások vannak, amelyeket más tárgyak vernek vissza. Ezzel kimondja, hogy a fénysugár nem a szemből, hanem a tárgyakból indul ki, a szem csak felfogja azt.

Alhazen (965-1040) a kalifa halála után szabadult, majd élete hátralevő részében csillagászattal, matematikával, tervezéssel, fizikával és orvoslással foglalkozott; a hétkötetes Az optika könyve maradt élete legnagyobb teljesítménye, amellyel joggal vívta ki magának a modern optika megalapítója nevet.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!