2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Újabb kitüntetést kaptak a várbarátok

2011. január 6. 10:33

A 2009. évben elnyert Podmaniczky-díj után idén ismét rangos elismerésben részesült az idén ötödik születésnapját ünneplő Szádvárért Baráti Kör. A Magyar Köztársaság belügyminisztere 2010. december 16-án a Duna Palotában megrendezett ünnepi fogadáson Kós Károly-díjat adományozott az egyesületnek.


Az 1999-ben alapított díj a helyi építészeti örökség védelme és az építészeti hagyományok őrzése területén kimagasló eredményt elért személyek és közösségek elismerésére szolgál. A díjat minden évben – az erdélyi népművészet és a történelmi magyar, különös tekintettel a kalotaszegi népi építészeti emlékek motívumait felhasználó – alkotó, Kós Károly (1883-1977) születésnapján kerül átadásra. Az elismerésben, amely mellé pénzjutalom is jár, évente három természetes személy, illetve és három szervezet vagy munkacsoport részesülhet.

A díj adományozásáról, amelyre idén egyéni kategóriában 14, közösségi kategóriában pedig 8 javaslat érkezett – az előzetes szakmai értékelés után – a belügyminiszter döntött, melynek értelmében
- egyéni kategóriában: Harsányi Attila, Pintér Tamás, illetve Papp József, míg
- közösségi kategóriában: a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület, a Régi-új Magyar Építőművészet című folyóirat szerkesztősége, valamint a Szádvárért Baráti Kör részesült elismerésben.

A díjat a belügyminiszter megbízásából dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár adta át az egyesület elnökének, Tomatás Tímeának.

Részletek a várvédők oldalán

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!