2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyerekek segítenek Szádvár megmentésében

2009. július 7. 15:14 MTI

Idén első alkalommal rendezik meg a Szádvári Nemzetközi Gyermektábort július 9-14 között: a tábor célja, hogy a lengyel, szlovák és magyar diákok megismerjék az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) szépségeit, a környező falvak hagyományait és a Szögliget felett magasodó Szádvárat.

Tomatás Tímea, A Szádvárért Baráti Kör (SzBK) vezetője emlékeztetett arra, hogy a csoport 2006-ban önkéntesekből alakult Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésű romvárának, Szádvárnak a megmentésére. A szervezet által vezetett júliusi táborban a gyerekek a színes programok mellett maguk is segítenek Szádvár megmentésében. A vármentők és a szakemberek irányítása mellett figyelmeztető, tájékoztató táblákat készítenek, amelyek bemutatják a vár területét, illetve felhívják a kirándulók figyelmét a balesetveszélyre.

Mint mondta, az Aggteleki Nemzeti Park felajánlásának köszönhetően a gyerekek a Szalamandra-vendégházban kapnak ingyenes szállást. A SzBK bízik abban, hogy a gyermektábor elősegíti a határokon átnyúló kapcsolatok erősödését, egymás kultúrájának megismerését, barátságok kötését és végül, de nem utolsó sorban a gyermekek érdeklődésének felkeltését történelmi örökségük iránt - tette hozzá Tomatás Tímea.

Arról is beszámolt, hogy a kör tagjai önkéntesekkel együtt próbálják megóvni a történelmi emléket a teljes pusztulástól. A már majd három éve tartó munkálatokhoz egyre többen csatlakoznak, és a Várhegy alatt fekvő Szögliget község lakóinak segítségével mind látványosabb az elvégzett munka eredménye; a vár megszabadult a falait felemésztő bozóttól, így elkezdődhettek a régészeti munkákhoz elengedhetetlen geodéziai felmérések.

A munkálatokban nagy segítséget nyújt az Észekerdő Erdőgazdasági Zrt. is. Az önkéntesek által végzett vármentő akció nem csak Szádvárra, hanem az ANP és Szögliget turizmusára is kedvező hatással van - jegyezte meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár