2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átok ül a pompeji rablókon?

2010. november 29. 11:24 MTI

Pompejiből nem érdemes régészeti leletet lopni, a rablókat átok sújtja, így nem véletlen, hogy egymás után szolgáltatják vissza az eltulajdonított kincseket.

Az Il Mattino nápolyi napilap szerint teljesen mindegy, mit visznek el: márványszobrot vagy apró kavicsot. Aki Pompeji ásatási területéről ókori darabbal távozik, számoljon azzal, hogy gazdagság és boldogság helyett nemsokára szerencsétlenségbe fordul az élete. Pompeji épületeit a gondozatlanság miatt állandó omlásveszély fenyegeti, ettől függetlenül a várost a mai napig ókori istenei védik, és aki megsérti a műemlékeket, azt átokkal sújtják. Az egyiptomi piramisokat feltörő sírrablókat kísérő átokhoz hasonló pompeji jelenségről tudósított az Il Mattino.

Az újság azt írta, a megfelelő őrszolgálat nélküli régészeti területről profi műkincsrablók és szuvenírrel távozó turisták is azt visznek el magukkal, amit csak akarnak. Nem érdemes azonban Pompejit kifosztani. Ezt bizonyítja, hogy a helyi műemlékvédelmi hivatalba egymás után érkeznek vissza az eltulajdonított leletek. Vegyétek vissza! Nem kell! Átok ül rajta! - szólnak a visszaszolgáltatott tárgyakhoz mellékelt levelek. Az Il Mattino úgy értesült, nem egy ilyen eset történt. Tucatszámra adják vissza az ellopott ókori leleteket, még külföldről is visszaküldik őket Pompejibe.

A magyarázkodó tolvajok azt állítják, amióta ellopták a pompeji leletet, azóta semmi nem sikerül az életükben, minden rosszra fordult. Aki ismeri Nápolyt és környékét, tudja, hogy errefele a babona nem számít játéknak. Az Il Mattino cikke talán az olasz kulturális tárca vezetőjének is szól. Az olasz parlament hétfőn szavaz a Sandro Bondi miniszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról. A Bondiba vetett bizalom a november elején Pompejiben összeomlott Gladiátor-ház miatt rendült meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár