2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Szinte ismeretlen fogalom volt a rák az ókorban

2010. október 18. 08:05

A rák a modern ember "találmánya", amelyet a kicsapongó élet okoz, s ami gyakorlatilag nem létezett az ókorban - állítja egy friss tanulmány.


A kutatók közel ezer egyiptomi és dél-afrikai múmiát vizsgáltak meg, s ezekben csak néhány esetben találtak rákra utaló jelet – abból a betegségből, amely ma minden harmadik halálesetért felelős, ezért a tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a modern életvitel és a szennyezettség felelős a rák kialakulásáért. Ennek elterjedtsége fokozatosan növekszik az ipari forradalom óta, amely különösen a gyermekeknél szembetűnő.

„A rák az iparilag fejlett társadalmakban csak a második leggyakoribb halálok a szív-és érrendszeri megbetegedések mögött” – mondta el Rosalie David professzor, a manchesteri egyetem bioorvosa. „Az ókorban azonban meglehetősen ritkán fordult elő, mivel a természeti környezetben nincs semmi olyan, amely rákot okozna. Ezért azt mondhatjuk, hogy ez egy olyan, az ember által okozott betegség, amely az életmóddal és a szennyezettséggel áll összefüggésben” – tette hozzá.

David és Michael Zimmerman több száz, háromezer éves emberi maradványt vizsgált meg és ókori orvosi szöveget elemzett. Ezekben csak öt esetben találtak tumort, azokból is jóindulatút. A fosszilis bizonyítékok száma is csekély volt, a szakirodalom pedig csak néhány tucat esetet említ, amelyet azonban sokan rendre megkérdőjeleznek – állítja a Nature Reviews Cancer című folyóirat által közöl tanulmány.

Zimmerman cáfolta azt az elméletet, hogy a vizsgált eseteknél a tumor az idők során eltűnt volna, a kutatás ugyanis bebizonyította: a daganatok sokkal jobban megőrződtek, mint a normális szövetek. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a mell- és egyéb ráktípusok csak a 17. századtól kezdődően bukkantak fel; hererákot a kéményseprőknél mutattak ki 1775-ben, míg a dohányosoknál 1761-ben diagnosztizáltak orr daganatot.

„Az egyiptomi eseteknél nem tudhatjuk, hogy mi okozhatta a rák kialakulását” – mondta David. „Az emberek nem tüzeltek, így nem keletkezhetett füst, a templomok pedig tömjént égettek. Az ókori Egyiptomból és más, ebből az évezredből származó adatok azt mutatják, hogy a rák emberi találmány, s ez egyértelmű jel a modern társadalom számára, amellyel foglalkozni kell” – tette hozzá a professzor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár