2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Online adatbázisban a nácik által elvett műkincsek

2010. október 18. 19:13 MTI

Online kereshetők a náci megszállás idején Franciaországból és Belgiumból zsákmányolt műkincsek, amelyek közül több mint 20 ezer tétel került fel a hétfőtől elérhető ingyenes adatbázisba.

A holokauszt túlélői, az áldozatok leszármazottai, műgyűjtők és a múzeumok a német hadsereg által 1940 és 1944 között zsákmányolt, fényképpel és gépelt katalóguscímkével ellátott tételeket tekinthetik át. A gondosan feljegyzett műkincsek között olyan híres festők, mint Claude Monet, vagy Marc Chagall művei is megtalálhatók.

A Németországgal szembeni zsidó követeléseket intéző, New York-i központú szervezet (CJMCAG) és a Washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum közös projektje azért különleges, mert az internetes adatbázis a náci korból származó dokumentumok és azok digitalizált változatain alapul. "Az emberek többsége azt hiszi, hogy az adatbázisban szereplő tételek többségét visszaszolgáltatták, vagy kártérítést fizettek értük. Az igazság viszont az, hogy ezeknek az értéktárgyaknak a fele nem került vissza a jogos tulajdonosokhoz" - mondta Wesley A. Fisher, a CJMCAG kutatási igazgatója.

A http://www.errproject.org/jeudepaume címen található adatbázis az amerikai Nemzeti Levéltár, a Német Szövetségi Levéltár és a francia kormány kárpótlási dokumentumain alapul. A CJMCAG becslései szerint a náci csapatok mintegy 650 ezer műtárgyat zsákmányolhattak, ezek közül több ezer tételt azóta is elveszettként tartanak számon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár