2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Tizenegy ember kerül rács mögé az ellopott Van Gogh miatt

2010. október 14. 07:59

Az egyiptomi bíróság gondatlanság vádjával 11 hivatalnokot ítélt három év szabadságvesztésre a nyári képlopás miatt. Az elítéltek között van Mohszen Salána, az egyiptomi kulturális miniszter helyettese, de több magas rendű múzeumi dolgozó is.


A magyarul „Mákvirágok” néven ismert, 50 millió dollár értékű festmény fényes nappal tűnt el a kairói Mahmoud Khalil Múzeum faláról idén augusztusban. A vizsgálatok során kiderült, hogy a múzeum biztonsági rendszere elavult, 43 kamerából csak 7 darab működött. A szegény biztonságtechnikán felül a tolvajok kihasználták azt a pillanatot, amikor múzeumi őrök imádkoztak. Ez alatt a rövid idő alatt a vásznat dobozvágóval vágták ki a keretéből.

A tárgyaláson fény derült arra, hogy a múzeum a lopást megelőzően 7 millió dollárt kért a biztonsági rendszerének korszerűsítésére, de csak 88 ezret kapott. Reem Bahir, a múzeum igazgatójának elmondása szerint, a kultúráért felelős miniszter, Faruk Hoszni tudott a működésképtelen kamerákról és a rossz riasztórendszerről is, de a költségvetésből nem volt elég pénz a korszerűsítésre.

Hosznit szintén vádlottként hallgatták ki, aki a tárgyaláson kifejtette: az üggyel kapcsolatos teljes felelősséget a helyettesére bízta. Ezen felül bemutatott egy több mint 10 millió dollárról szól elnöki határozatot, amelyet a biztonsági rendszer korszerűsítésére hoztak. A hatóságok további információt nem hoztak nyilvánosságra sem a festmény sem pedig a tolvajok utáni nyomozással kapcsolatban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár