2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sikerült lokalizálni az egyik írországi viking települést

2010. szeptember 24. 09:31

Egy elveszettnek hitt viking telepet sikerült beazonosítaniuk a régészeknek, amely minden bizonnyal a középkori Írország történetét feldolgozó ulsteri annales által említett Linn Duchaill lehet.

Az északi emberek 795-től pusztították végig Írországot, ahol néhány évtizeddel később két telepet is létesítettek: az egyik Dúbh Linn (a mai Dublin), a másik pedig Linn Duchaill volt, azonban a 15. századi forrásgyűjtemény sokáig nem vezetett el a település eredeti helyéhez. Múlt hét pénteken egy régészcsoport bejelentette, hogy az ír fővárostól 70 kilométerrel északra, Annagassan mellett rábukkantak az elveszettnek vélt középkori településre. „Hihetetlen, hogy mennyire megkönnyebbültünk” – mondta Mark Clinton, az egyik független régészeti tanácsadó.

Az annagassaniek régóta hitték, hogy a viking telep közel lehet lakóhelyükhöz, mivel a helyi tanárok sokat meséltek a diákoknak a skandinávok hódításairól, s ebben megerősítette őket néhány, a falu közelében talált tárgy is, például egy, a rabszolgák megkötözésére szolgáló bilincs.

Linn Duchaill öt évvel ezelőtt kezdte el jobban foglalkoztatni a régészeket, és mindebben oroszlánrészt vállalt az egyik ír rendező, Ruth Cassidy; a család egyik barátjával geofizikust kértek fel, aki a vidék alapos feltérképezése során védelmi árkokra bukkant – ez nem mutatott rokonságot a korszakban elterjedt ír építészeti struktúrával, így híre ment, hogy az árkokat csakis a vikingek készíthették.

A forráshiánnyal küszködő régészek segítségére az egyik helyi múzeum sietett, így megindulhattak a munkálatok; a háromhetes ásatások alatt talált kétszáz régészeti lelet meggyőzte a szakembereket, hogy egy hajóépítő viking település nyomára bukkantak, ahol az ácsmunkától kezdve, a mesterséges szigeten át a javításokig mindenre találtak tárgyi bizonyítékokat. A felfedezést már önmagában az a tény is különlegessé tette, hogy mindeddig meglehetősen kevés hajóépítő várost (longphorts) találtak a régészek.

„Ha a település valóban Linn Duchaill, akkor fontos, hogy összekössük a régészeti eredményeket a történelmi forrásokkal” – nyilatkozta Peter Pentz, a koppenhágai nemzeti múzeum régésze. „Ráadásul úgy néz ki, hogy a későbbi korok érintetlenül hagyták a telepet – ellentétben Dublinnel, ahol néhány longphorts az idők során várossá alakult át –, ezáltal még többet megtudhatunk erről a településfajtáról” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár