2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Reflektorfényben a tudomány és a felvilágosodás királysága

2010. augusztus 19. 14:12

Koreai és orosz régészek a feudális Balhae (más néven Parhe vagy Bohai) királyság történelmének nyomába erednek, amely a modern Mandzsúria legkorábbi nemzetállama volt és több mint kétszáz évig (698-926) állt fenn.


Nyikolaj Klujev, a kutatás vezetője egy interjúban elmondta, hogy a királyság a Távol-Kelet első olyan birodalma volt, amelyről írásos feljegyzés áll rendelkezésünkre, azelőtt törzsi szövetségben éltek az emberek.

„Három éve kezdtük meg Koksarovka, Balhae perifériájának tanulmányozását” – magyarázta a kutató, majd hozzátette: „Amikor két éve ásót fogtunk, azonnal feltártunk egy adminisztratív központot, amelynek kőalapzata és szobákra emlékezhető helyiségei voltak. Mindegyiknek olyan fűtőrendszere volt, amelyekkel a keleti kultúrák is rendelkeztek. Ez volt az első ilyen jellegű felfedezésünk a tengerparti régióban, de számos hasonló épületet találtunk Kínában, ahol Balhae központja volt.”

Körülbelül százezer család élt a királyság területén, amely mai mércével mérve is tekintélyes lakosságszámot tett ki. A tunguszk moha mellett a kínai és a koreai népcsoport volt a legnagyobb, akik általában növénytermesztésből éltek, de elterjedt volt az állattenyésztés, a kézművesség és a kereskedelem is. A kínai források a tudomány és a felvilágosodás országáról emlékeznek meg a birodalommal kapcsolatban.

Bohaiban olyan törvénykezés volt érvényben, amely megtiltotta a nemesek gyermekeinek a házasságot, amíg az nem kapja meg a szükséges oktatást és nem sajátítja el a nyilazás tudományát. Az országban a kínai hieroglifákat használták a hivatalos ügyintézéshez, de a török abc is jelen volt. A tengerparti régióban történt ásatások során eddig számos fejedelmi-vallási épületet tártak fel; az eredmények összefoglalását a kutatók szeptemberben közepétől bocsátják az érdeklődők rendelkezésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár