2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Milyen lehetett az élet az újkőkorban?

2010. augusztus 16. 13:27 MTI

Kőkori emberekké váltak hamburgi egyetemisták, akik ki akarják deríteni, milyen volt a hétköznapi élet több ezer évvel ezelőtt.

A Schleswig-Holstein tartományban lévő Alberdorfban kőkori falut hoztak létre, ahol kézműves technikákat tanulnak, nagyon egyszerű ennivalókat készítenek és megpróbálják kitalálni, hogyan is élte túl az ember 5000 évvel ezelőtt a mindennapokat. Csak nagyon kevés régészeti lelet van az újkőkorszakból, amelyek alapján megtudnánk állapítani, hogyan is élt akkor az ember - magyarázza Birte Meller, a Hamburgi Egyetem archeológusa.

A kőkori faluba egy kis "család" is beköltözött egy hétre, Stefan Wellmer 41 éves múzeumpedagógus, Nele de Drissa 31 éves egyetemista és a 10 éves Noah gyorsan megszokták, hogy a Nap vezényli mindennapi életritmusukat. "Mi hajnalban kelünk" - hangoztatja Wellmer. Kovakővel csiszolnak tüzet, a reggeli tea gyümölcsökből vagy gyógyfüvekből készül. Éhezni sem kell az őskori embereknek, a reggeli aludttej gabonadarabkákkal ízesítve.

"Utána pedig elkezdünk dolgozni" - meséli Wellmer, aki ép egy hajót próbál építeni állatbőrökből. Ehhez először egy alvázat készít fűzfa és mogyoróvesszőkből és azokra feszíti fel egy tehén bőrét. "Az a baj, hogy a hajóépítéshez szükséges egyéb dolgokról nem tudok" - szabadkozik Wellmer. Akkoriban mindenki tudott ételt készíteni, íjhegyeket csinálni és a fát megmunkálni. Wellmer, mint a 21. század tipikus, mindennapi embere, mind ezt a tudást csak saját próbálkozásán keresztül próbálja lassan megszerezni. Kvarckőből készült hántolóval vakarja le például a hajóhoz szükséges tehénbőrről a szőr-, zsír- és húsmaradványokat.

A tízéves Noah lerágott és tisztára főtt csontot élez egy kövön, hogy árt csináljon. A munka fáradságos, újra és újra megvizsgálja a kisiskolás, elég éles-e már a csont. Wellmernek kell az ár ahhoz, hogy a tehénbőrbe lyukakat vághasson. Később majd fonalat fűz át rajtuk, hogy a faállványhoz rögzítse a bőrt. Az ebéd "kőkori főzelék" borsóból, vadrépából és medvehagymából. Mindenkinek ízlik, csak Noah akadékoskodik egy kicsit.

Az emberek az újkőkorszakban nagy családokban éltek. Akkoriban több mint két tucat ember jutott egy házra, ehhez még hozzá jöttek az ott élő állatok. "Akkoriban a közösség szinte csak fiatalokból állt, a lakók fele gyerek volt" - magyarázza a kőkori falu vezetője, Rüdiger Kelm régész. Még az akkoriban "öregnek" számítóak is mai szemmel fiatalon hunytak el. Az általános élethossz a férfiaknál 33, a nőknél 30 év volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár