A vörösterror 133 napja

Nem valódi Caravaggio az Ukrajnából ellopott festmény

2010. június 30. 15:55 MTI

Nem valódi Caravaggio, hanem korabeli másolat az a festmény, amelyet az ukrajnai Odesszából loptak el 2008-ban, és a napokban Berlinben találtak meg a hatóságok rajtaütés során - állítják szakértők.


A Krisztus elfogatása című kép eredetijét Írországban, a dublini Nemzeti Galériában őrzik. "A hamisítvány persze nem a megfelelő szó, abban a korban ugyanis az oktatás és a technika tökéletesítésének része volt, hogy a festők más mesterek műveit másolták" - mondta a dublini intézmény egyik szóvivője.

A Fekete-tengeri kikötővárosból, Odesszából 2008 júliusában ellopott festményt Berlinben kobozták el pénteken, amikor egy bűnbanda épp átadta a vásárlónak. Akkor még arról szóltak a hírek, hogy a kép az 1571-1610 között élt Michelangelo Merisi da Caravaggio alkotása. A frankfurti ügyészség szerint ismert volt, hogy korabeli másolatról - nem hamisítványról - van szó. Az ügy szempontjából nem volt jelentősége a kép eredetének, és bizonyos, hogy az Odesszából ellopott művet találták meg.

A berlini Gemäldegalerie 16-18. századi itáliai és spanyol festészettel foglalkozó kurátora, Caravaggio munkásságának avatott szakértője, Roberto Contini szerint az ukrán múzeumból ellopott alkotás "egész jó utánzat". A festmény a múlt században került az odesszai Keleti és Nyugati Művészetek Múzeumába (Oroszország egyik párizsi nagykövete vásárolta meg, majd ajándékozta oda egy orosz hercegnek, tőle került a múzeumba), eredetiségével kapcsolatban azonban kétségek merültek fel. Ezeket szovjet szakértők az ötvenes években igyekeztek szétoszlatni, megerősítve hogy a kép Caravaggio alkotása. A művet 2006-ban restaurálták.

A berlini rendőrségi akció országhatárokon átívelő nyomozás része volt, az üggyel kapcsolatban Ukrajnában húsz embert tartóztattak le. Mindannyian egy olyan bűnbandához tartoztak, amely múzeumi rablásokra specializálódott. A kép értékét - amikor még Caravaggio-műnek vélték - 100 millió dollárra becsülték, és az Ukrajnában lévő legdrágább műalkotásnak tartották.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!