2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Franco átadta a spanyol zsidók listáját a náciknak

2010. június 24. 09:14 The Guardian

Franco, aki az általános elképzelések szerint uralma alatt megvédte a zsidókat, valójában mégsem volt ennyire emberbarát: a diktátor 1940-ben egy legalább 6000 ember nevét tartalmazó listát adott át az SS-nek.

Az összeállítást a végső megoldást szervező Heinrioch Himmler kapta meg, amikor 1940-ben a két ország szorosabb együttműködéséről tárgyaltak - számolt be róla a spanyol El País napilap. Emellett a lap a zaragozai tartományi levéltárból nemrég előkerült iratokat is bemutatta, amely felszólította a tartományi vezetőket, hogy állítsák össze az ott élő, vagy épp külföldön tartózkodó spanyol zsidók teljes listáját, bemutatva azok személyes és politikai világnézetét, kereskedelmi aktivitását, és hogy mennyire tekinthetők veszélyesnek.

Elsősorban az 1492-ben elűzöttek leszármazottai, azaz a szefárdok keresésére buzdítottak, mert „ők tökéletesen beilleszkedtek a spanyol társadalomba”. Egy 1941 májusában kelt utasítás szerint azért veszélyesek, mert ezáltal sokkal könnyebben eltitkolhatják eredetüket. A rendelkezés nem volt új a spanyolok számára: korábban az inkvizíció kereste így a kikeresztelkedett zsidókat.

Emellett SS tiszteket küldtek az országba a zsidóság szemmel tartására, ám ez sokszor problémát okozott a Franco vezetéséhez közel állók számára is. Az El País szerint a német ügynökök megpróbálták Samuel Ros írót is megakadályozni abban, hogy folytathassa tevékenységét.

Hitler és Mussolini bukása után aztán Franco és Salazar megpróbált minden nyomot eltüntetni a nácikkal való együttműködésről, és újraírták korábbi zsidópolitikájukat is. Ekkor semmisítették meg a legtöbb összeírást, ám a tartományi levéltárakban egyes példányok a mai napig fennmaradtak.

Mindamellett azonban a háború során a spanyolok lehetővé tették, hogy a Hitler elől menekülő zsidó családok beléphessenek az országba. A kritikusok szerint erre viszont már csak a világégés végén került sor, és azért, hogy a diktátor későbbi, Egyesült Államok felé történő nyitását megalapozzák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár