2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Klímaváltozás okozta az európai éhínséget

2010. június 22. 12:58 Science Daily

A Csendes-óceán lehűlése, és az ezt követő környezeti változások okozhatták az anaszazik bukását, és a nagy európai pestisjárvány előtt pusztító éhínséget is - vélik a klímakutatók.

A Miami Egyetem szakértőinek a Geophysical Research Letters című tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmánya (Role of tropical Pacific SSTs in global medieval hydroclimate: A modeling study) szerint az El Nino, és La Nina-típusú jelenségek okozhatták a 14. század eleji nyugat-európai szárazságot, és ez lehetett az anaszazik bukásának egyik oka is.

Robert Burgman, az egyetem Tengeri- és Atmoszférakutató tanszékének oktatója szerint régóta ismert, hogy az El Nino és a La Nina hatással van Nyugat-Európa és Amerika klímájára is: vagy súlyos szárazsággal, vagy pedig kiemelten csapadékos időjárással járnak együtt. Burgman és csoportja a csendes-óceáni Palmyra atollról szerzett mintákból állapította meg az 1320 és 1462 között tengeri felszíni hőmérsékleti viszonyokat. Az így kapott mintát nem csak a modern klímamodellekkel, hanem a dendrokronológiai tesztek és más üledékminták eredményeivel is összevetették.

Ennek során kiderült: bár a tenger felszínének hőmérséklete ekkor csupán egytized fokkal csökkent, ez elég volt ahhoz, hogy a bolygó más pontjain drasztikusan változtasson a klímán. Így az ezt követő változás lehetett az oka az anaszazik titokzatos eltűnésének, vagy épp elvándorlásának. Mindez Nyugat-Európában előbb három évig tartó folyamatos esőzést, majd 1315 és 1320 között korábban nem látott szárazságot okozott, amely egyben az átmenet kezdete volt a középkori meleg periódusból a 16. század során beköszöntő kis jégkorszak felé.

A mostani adatok azonban egy csak egy pontról származnak, így a kutatók most azt tervezik, hogy vizsgálataikat a többi óceánra is kiterjesztik, és az ott szerzett adatokkal feltöltik majd a klímamodellek jelenleg még hiányos részeit is. Terveik szerint ezzel nem csak jobban megérthetők lesznek a klímaváltozások, hanem több, korábban kevéssé ismert történeti átmenet okaira is rávilágíthatnak majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár