2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Spanyol művészek emlékeznek a francoizmus áldozataira

2010. június 16. 11:31 MTI

Tizenöt vezető spanyol művész, köztük Pedro Almodóvar rendező és Javier Bardem színész videofelvételt készített, hogy tisztelegjen a francoizmus eltűnt áldozatai előtt, és kiálljon az ország legismertebb bírája, a tisztségéből felfüggesztett Baltasar Garzón mellett.

A hétfőn bemutatott videón a művészek egyes szám első személyben mesélik el 15 férfi vagy nő történetét, akiket az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháború alatt a nacionalista erők megöltek vagy Francisco Franco 1939 és 1975 közötti diktatúrája alatt kivégeztek, és földi maradványaik azóta sem kerültek elő.

Ez a Kultúra a büntetlenség ellen elnevezésű kezdeményezés része a Baltasar Garzón bíró védelmében kifejtett erőfeszítéseknek, akit azért függesztettek fel tisztségéből és fenyeget felelősségre vonás, mert nyomozni akart a francoizmus eltűnt áldozatainak ügyében annak ellenére, hogy a parlament 1977-ben amnesztiában részesítette az ilyen bűncselekmények elkövetőit.

A színészekből, rendezőkből, írókból és zenészekből álló művészcsoport azt szeretné, hogy ejtsék a "hatalommal való visszaélés" vádját Garzónnal szemben, és a spanyol szocialista kormány tegyen többet azért, hogy megtalálják a jeltelen tömegsírokban elföldelt mintegy 114 ezer áldozatot - közölte a Szövetség a történelmi emlékezet visszanyeréséért (ARMH) elnevezésű szervezet, amely a sírok felkutatásában segíti a hozzátartozókat. A videofelvételt hétfőn spanyol televíziós csatornákon sugározták, valamint felkerült a Youtube videomegosztó portálra és más internetes oldalakra is.

"Megrázó élmény volt. Ez nem politikai kérdés, hanem humanitárius ügy" - hangsúlyozta Pedro Almodóvar üzenetében, amelyet a Franco-diktatúrában bebörtönzött Azucena Rodríguez rendező olvasott fel az egyik madridi moziban tartott bemutatón. "Csodálatos volt. Egy sikoly a hosszú és szégyenteljes hallgatással szemben" - mondta az egyik jelenlévő, a 79 éves Hilda Farfante, akinek szüleit a francoista erők gyilkolták meg.

A Garzón bíró elleni tárgyalás időpontját még nem tűzték ki. A spanyol központi büntetőbíróság, az Audiencia Nacional 54 éves bíráját akár 20 évre is felfüggeszthetik hivatalából, ami gyakorlatilag pályafutása végét jelentené. Garzón egyebek között azzal vált híressé, hogy 1998-ban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Augusto Pinochet volt chilei diktátor ellen. Jelenleg a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon dolgozik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár