7 végzetes pillanat

Emléktábla a katyni mészárlás magyar származású áldozatainak

2010. június 4. 13:10 MTI

Emléktáblát állít a katyni mészárlás két magyar származású áldozata, Korompay Emanuel Aladár és Oskar Rudolf Kuehnel emlékére Lodzban a Csongrád Megyei Önkormányzat – döntött a megyei közgyűlés.


A lengyel és magyar nyelvű emléktáblát a katyni mészárlás 70. évfordulójához kapcsolódva helyezik el Csongrád megye testvérmegyéje, Lodz vajdaság székhelyének egy forgalmas, mindenki által látogatott helyén – áll a Zakar Péter (Nemzeti Fórum) alelnök kezdeményezésére meghozott, egyhangúlag elfogadott határozatban.

Korompay Emanuel Aladár Budapesten született, a magyar fővárosban szerzett filológus diplomát, majd a varsói egyetem lektoraként a lengyel hungarisztika egyik úttörője volt. 1939-ben hívták be tartalékos tisztként, majd szovjet fogságba esett, s egy harkovi fogdában ölték meg 1940 tavaszán. Oskar Rudolf Kuehnel magyar családban, Lengyelországban született. A lengyel hadsereg hivatásos tisztje volt, 1939-ben harcolt a németek ellen, majd szovjet fogságba esett. A Szmolenszkhez közeli katyni erdőben 1940 áprilisában gyilkolták meg.

Lengyelországban Korompay Emanuel Aladár emlékét két tábla őrzi, az egyik volt varsói lakóhelyének falán, a másik az egyetemen, Oskar Rudolf Kuehnelnek azonban sem szülőföldjén, sem Magyarországon nem állítottak eddig külön emlékhelyet.

A nyugat-oroszországi Katynban, valamint két másik helyen (Harkov mellett és Mednojében) a szovjet belügyesek csaknem 22 ezer lengyel tisztet, tartalékos tisztet, földbirtokost, tisztviselőt, a lengyel polgári elit számos képviselőjét ölték meg. A katyni áldozatokat az erdőben hantolták el.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!