2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Nincs "szörnyarchívuma" a brit haditengerészetnek

2010. május 19. 10:01 The Daily Telegraph

A Királyi Haditengerészet archívumában bár lehetnek beszámolók a tengeri "szörnyek" és egyéb furcsaságok észleléséről, azokat sosem tartották egy szigorúan elkülönített részlegben - derül ki a szervezet egyik legújabb beszámolójából.


A közlemény szerint a tengerészek mindig is feljegyezték a hajónaplóban, ha valami furcsát, vagy szokatlant észleltek. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a szervezet ezeket az észleléseket elkülönítve, egy speciális archívumban őrizte volna.

A hasonló kérések a közelmúltban az Információszabadsági törvény kapcsán merültek fel: többen kérték ugyanis, hogy brit flotta tegye központilag kutathatóvá a hasonló, szörnyekkel és tengeri lényekkel kapcsolatos iratokat. Egyesek ugyanis úgy vélik, hogy a tengerészet nem hozza nyilvánosságra, hogy milyen gigászi lények élnek az óceánok mélyén. Az ezzel kapcsolatos kérések egyébként igencsak hasonlóak a hadsereg ufó-észleléseket vizsgáló csoportjának működéséhez, amely hivatalosan tavaly decemberben szűnt meg.

A brit Nemzeti Levéltár ellenben több érdekes aktát is őriz, amelyekben a 19. századi felfedezők számoltak be hatalmas tengeri lényekről és megmagyarázhatatlan jelenségekről. A mai észlelésekkel kapcsolatban pedig a The Daily Telegraph is kicsit csalódottan fogalmaz: szerintük ugyanis a hasonló dolgokat csak azért nem tartják jobban nyilván központilag, mert nincs rá kapacitás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár