2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Afrikaiak is éltek a középkori Angliában

2010. május 3. 14:04 BBC News, Times Online, MTI

Egy 13. században élt afrikai férfi csontvázára bukkantak egy angliai rendházban - közölték a kutatók, akik szerint a maradvány az eddigi legrégebbről származó fizikai bizonyítéka lehet annak, hogy éltek afrikaiak a középkorban Angliában.

A skóciai Dundee Egyetem törvényszéki orvosszakértői szerint a csontok valószínűleg egy, a mai Tunézia területéről származó férfitól származnak, aki egy évtizedig élhetett Angliában halála előtt. A csontok vizsgálata alapján feltételezik, hogy a férfi halálának oka gerinctályog volt.

Xanthe Mallett azonosítási szakértő szerint az orrcsont mérete és a szemüregek formája eltér a csontvázakon attól függően, hogy európai vagy afrikai emberről van-e szó. A férfi tunéziai eredetére izotópelemzés derített fényt. Az emberek csontjaiban, fogaiban és egyéb szöveteiben az egyes kémiai elemek különböző arányban halmozódnak fel és tárolódnak aszerint, hogy hol éltek, milyen ételeket és italokat fogyasztottak. Minden területnek sajátos, csak rá jellemző izotóp-összetétele van - magyarázta Mallett.

Azt egyelőre nem tudják a kutatók, hogy a férfi miként jutott Tunéziából az Anglia délkeleti részén található Ipswichbe, ahol maradványait az 1990-es években megtalálták. Feltételezésük szerint a keresztes hadjáratok alatt került oda, bár az is elképzelhető, hogy Spanyolországon keresztül érkezett, amelynek egyes részei akkoriban muszlim fennhatóság alatt álltak.

A tény, hogy felszentelt helyen temették el, arra utal, hogy nem csupán áttért a keresztény hitre, de a közösség megbecsült tagjává is vált. A kutatók szerint rendkívül nehéz bizonyítékot találni arra, hogy afrikaiak éltek Angliában a római birodalom és a felfedezések kora között.

A BBC 2 nyomozása

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár