2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Klímaváltozás és vulkánkitörés eredménye volt a tíz csapás

2010. március 30. 09:43 The Daily Telegraph

A bibliai tíz csapás tényleg megtörténhetett: azok a globális felmelegedés és egy vulkánkitörés logikus következményei voltak - vélik a kutatók.

Bizonyítékot találtak arra, hogy tényleg megtörtént a tíz csapás, amely a Biblia szerint Mózesnek a zsidók rabszolgaságból való megmentésében segített. A kutatók azonban úgy vélik: egy bosszúálló Isten tettei helyett mindez a klímaváltozás és a környezeti katasztrófák következménye lehetett.

A régészek ma már széles körben vélik úgy, hogy a csapások legtöbbje a Nílus-deltában található Avarisz (Hut-waret) ősi városának maradványain mutatható ki, amely II. Ramszesz uralkodása, i.e. 1279-1213 között az ország egyik fővárosa volt. A leletek szerint a várost 3000 évvel ezelőtt hagyhatták magára, és a kutatók szerint ennek oka a tíz csapásban keresendő.

Ezt a klímaszakértők is alátámasztják, akik szerint ekkor egy elég komoly változás következett be a helyi éghajlatban. Az egyiptomi barlangok cseppköveinek vizsgálata alapján sikerült az egykori időjárási mintákat is rekonstruálni, és ezekből ma már biztos, hogy Ramszesz uralkodása alatt melegebb, esős éghajlat volt, ami hirtelen szárazra váltott. Augusto Magini, a Heidelbergi Egyetem klimatológusa szerint bár több évtizedig kedvező volt az éghajlat, ez Ramszesz uralma végétől drasztikusan megváltozott, és a száraz periódusnak nagyon komoly következményei lehettek.

Ez okozhatta az első csapást: a Nílus ugyanis a szárazság miatt egy lassú, iszapos folyóvá vált, és a vizét a Burgundi vörös (Oscillatoria rubescens) mérgező vízi alga festette vörösre. A szakemberek szerint az algák vezettek a második, harmadik és negyedik lépcsőhöz, így a békák, tetvek és legyek megjelenéséhez. A mérgező vízi élőlény ugyanis felgyorsította a békák fejlődését, és rákényszerítette őket vízi élőhelyük elhagyására. A legtöbb azonban elpusztult, és ez eredményezte a rovarok megjelenését, amelyeket korábban egyébként épp a békák tartottak kordában. Innen következett az ötödik és hatodik csapás, hiszen a rovarok által hordozott betegségek is könnyebben terjedhettek, és az állatok mellett már az emberek is megbetegedtek.

A hetedik, nyolcadik és kilencedik csapás a szantorini vulkánkitörés „eredménye” – derül ki a filmből, hiszen a vulkáni hamu előbb sötétséget és hideget, majd hatalmas viharokat okozhatott. Szintén ez lehetett a felelős a sáskákért is. Az utolsó csapás, azaz az elsőszülöttek halála pedig egy, a gabonakészleteket megfertőző gomba műve; az elsőszülöttek ugyanis elsőként vettek ezekből, így ők lehettek a járvány első áldozatai.

Más szakértők azonban kételkednek: szerintük ugyanis a Biblia természettudományi magyarázatával pont az abban rejlő tanítások értelme veszik el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár