2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Virtuális térben A da Vinci-kód kápolnája

2010. február 10. 10:15

Háromdimenziós másolat készült a híres skóciai Rosslyn kápolnáról - a legmodernebb technikával rögzített nagyfelbontású képek a megőrzés mellett az épület felújítása során is segítséget nyújthatnak majd.


A Historic Scotland örökségvédő szervezet és a Glasgow-i Művészeti Iskola Digitális Dizájn Stúdiója közös projektjének célja a 15. századi épület milliméteres pontosságú virtuális másának elkészítése volt.

A speciális szkennelést más digitális képalkotási technológiákkal kombinálták, és ennek segítségével mérték le és fotózták végig három nap alatt az épületet. A projekt során három különleges lézeres eszközt használtak: három nap alatt 4,5 milliárd valós pontot képeztek le virtuálisan, amelyek nem csak az épület jelenlegi állapotáról árulnak el mindent, de nagyon fontos információkkal szolgálnak a jelenleg is folyó felújítás hatékonyságával kapcsolatban.

A technológiát korábban a stirlingi kastélyban használták, és a közeljövőben a tervek szerint az ország összes hasonló épületét leképezhetik majd vele. Az eljárásról korábban mi is beszámoltunk: ennek keretében az 500 leghíresebb világörökségi helyszín pontos digitális leképezését tűzték ki célul. A tervek szerint többek között az athéni Akropoliszt, a Kínai Nagy Falat és a négy amerikai elnök arcát ábrázoló Mount Rushmore-t is végigpásztázzák a lézersugarak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár