2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Akusztikus csoda az őskori máltai templomokban

2010. január 7. 11:01

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az ősi máltai megalitikus templomok építése során elsődleges szempont lehetett a megfelelő akusztika és hangzásvilág kialakítása.


Málta a megalitikus építmények őshazája - a kutatást irányító Old Temples Study Foundation (OTSF) szakértői most a nagyjából 6000 évvel ezelőtt épített helyi templomok akusztikáját vizsgálták meg. Az építmények több ezer évvel Stonehenge vagy a piramisok előtt készültek, és az ősi templomok egyedülálló építészeti gyökerekkel rendelkeznek, ahogy az Hal Saflieni Hypogeum sírtemplomában is felfedezhető. A többszintes sírbarlang és a rituális sírkamrák mindaddig feltáratlanok voltak, amíg 1902-ben, munkások véletlenül fel nem fedezték azokat.

A Hypogeum egyik tudományos munkatársa, Josep Farrugia az építmény különleges hanghatására hívja fel a figyelmet: „van egy kis fülke az egyik falban, amit mi jóskamrának nevezünk. Ha valaki itt mély hangon beszél, az az egész hypogeumban visszhangzik. Az ősi kegyhely rezonanciája példanélküli. A hang morajlását mindenhol hallani. Az építményben állni olyan, mintha egy hatalmas harang belsejében lennénk. A hangokat a csontjaidban érzed. Igazán borzongató.”

Miután Linda Eneix, az OTSF vezetője egy Londoni repülőút során látott egy filmet a kőkorszaki akusztikáról, felvetődött benne a helyi kutatás lehetősége. Ötletéről alapítványa igazgatóit is értesítette, majd a konzorcium felvette a kapcsolatot a PEAR (Princeton Mérnöki Rendellenességeket Kutató) Intézettel, akik a régészeti akusztika terén is végeznek vizsgálatokat. A kutatócsoport 1994-ben kezdte először a megalitikus építmények vizsgálatát a hanghatások szempontjából (ekkor még Angliában). Megfigyelték, hogy az ősi kamrák a 95-120 hertzes frekvenciatartományon hosszantartó, erős rezonanciát bocsátanak ki. A helyszínen folytatott tesztek ezt az értéket kicsit magasabbra, 111 hz-re tették.Az OTSF tesztelése során kiderült, hogy ennek a hangtartománynak fiziológiás hatása is van, és azok az emberek, akik ilyen környezetben akármennyi időt is töltenek, olyan vibrációnak teszik ki magukat, ami már az elméjükre is befolyással lehet. A Máltai Egyetem hangkutatója, Daniel Talma professzor szerint: „Bizonyos frekvencián vannak olyan hanghullámok, amik erősítik, és olyanok is, amik kioltják egymást. Az ötlet, hogy ezeket több ezer évvel ezelőtt bizonyos transzállapot elérésére használták, teljesen elbűvölő.”

Dr. Ian A. Cook legújabb vizsgálatai 2008-ban jelentek meg az emberi agy tevékenységéről. A kutatás során egészséges jelentkezők agyműködését mérték EEG műszerrel, különböző frekvenciákon. A kísérlet során kiderült, hogy 110 hz-nél a nyelvi központ relatíve deaktiválódik és átmenetileg az agy jobb féltekéje lép működésbe, amely az érzelmekért felelős. Közérthetőbben: az emberek általában védtelenek 110 vagy 111 hz frekvenciával szemben. Ezen a mennyiségen túl az agy olyan területei kapcsolnak be, amelyek a hangulatokra, empátiára és a társadalmi viselkedésre korlátozódnak.

A régészek egyelőre még nem találtak magyarázatot erre a körülbelül hatezer évvel ezelőtt virágzó, kifinomult mérnöki tudományra.

A kutatók a máltai templomok vizsgálatáról DVD filmet is készítettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár