2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kivégzése előtt könnyekre fakadt Ceausescu

2009. december 21. 16:35 MTI

Könnyekre fakadt húsz évvel ezelőtti kivégzésekor Nicolae Ceausescu román diktátor - állítja az akkori események több főszereplője is.

Nicolae és Elena Ceausescu egykori román kommunista diktátor házaspár 1989. december 22-én menekült el helikopterrel a központi bizottság bukaresti épületéből. Útjuk azonban nem tartott sokáig, mert már néhány óra múlva a hatalmat átvevő új erők fogságába kerültek.

Ceausescuékat egy katonai kaszárnyába szállították, ahol később rögtönítélő bíróságot állítottak fel, majd a helyszínen végre is hajtották a halálos ítéletet. Az egész eljárás a vádlottak orvosi vizsgálatával, a per lebonyolításával és az ítélet végrehajtásával együtt szűk két órát tartott.

A december 25-i események egyik főszereplője volt Andrei Kemenici, a dél-romániai Targoviste város egyik katonai egységének a parancsnoka. Az Adevarul című napilapnak elmondta, hogy a legnehezebb pillanatot számára a két elítélt megkötözése jelentette. Elena Ceausescu kegyelemért könyörgött, és ellenállást tanúsított, férje viszont szó nélkül tűrte "a megalázást", viszont patakokban folytak a könnyei emlékei szerint. Elmondta, hogy nem bírt a szemükbe nézni, hiszen "elmondhatatlan szégyen" kerítette a hatalmába, Ceausescu könnyei pedig "mérhetetlen fájdalmat" okoztak neki.

Dan Carlan őrmester emlékei szerint a kivégzést a katonai egység egyik fala előtt hajtották végre. Ceausescu utolsó pillanataiban könnyes szemekkel azt kiáltotta, hogy halála megbosszulja magát, majd rázendített az Internacionáléra, a nemzetközi munkásmozgalom egykori legelterjedtebb mozgalmi dalára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár