2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Aki átformálta az európai zenét

2009. december 10. 15:29 MTI

Fryderyk Chopin élete és zenéje címmel új kötet jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában; Barbara Smolenska-Zielinska lengyel zenetörténész könyve hazájában tananyag.


Győri László rádiós szerkesztő, több zenei tárgyú kiadvány fordítója, aki pénteken a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Szilasi Alex zongoraművésszel beszélget majd a könyvről, elmondta: az olvasó élvezetes és érdekes alkotást vehet kézbe, amelynek szakmai pontossága is kielégítő. Nemcsak Chopin életrajzát tartalmazza a kötet, hiszen utolsó fejezete gondos műelemzés.

A Mihályi Zsuzsa által lefordított kötet abból az alkalomból lát napvilágot, hogy a zenei világ 2010-ben ünnepli a zongoravirtuóz-zeneszerző születésének 200. évfordulóját: Chopin 1810. március 1-én a lengyelországi Zelazowa Wolában született.

Győri László kiemelte: nem bánná, ha az év folyamán egy tudományos kiadvány is megjelenne. Megjegyezte: szerencsésebbnek tartotta volna, ha a műelemzéseket Barbara Smolenska-Zielinska kötetének szövegébe szerkesztették volna, mégis őszintén ajánlja a közönségnek a hiteles forrásokra támaszkodó könyvet, amelyet bibliográfia és névmutató is kiegészít.

A Chopin munkásságának jelentőségét összegző rész hangsúlyozza: a lengyel zeneszerző életműve befolyásolta az európai zene további sorsát. "Különösen fontos történelmi érdeme, hogy a mazurkákban a legnyersebb, legeredetibb falusi motívumokat használta fel. Ez a Chopin korában újszerűnek, rendkívülinek számító népzenefelfogás a 20. században vált elfogadottá, és felismerhető Bartók, Stravinsky és Szymanowski műveiben is" - szerepel a könyvben.

A kötet szakmai lektora Szilasi Alex zongoraművész volt, aki a könyvbemutató után adja Polonézek című sorozatának második koncertjét az MTA dísztermében. A muzsikus évek óta foglalkozik Chopin életművével. Chopin budapesti születésnapi koncertjének is ő a főszereplője: erre 2010. március 1-én kerül sor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A programhoz megnyerték Lengyelország egyik legnevesebb zenekara, a bydgoszczi Pomorska Filharmónia Szimfonikus Zenekar közreműködését. Az est rangjához a párizsi Pleyel manufaktúra is hozzájárul azzal, hogy egy új P280-as koncertzongorát ad kölcsön. Chopin szerette a Pleyel hangszereket, művei javát ezek tulajdonságainak figyelembe vételével komponálta.

A koncert azonos műsorral már február 19-én elhangzik Bydgoszczban, a budapesti előadás pedig felkerült a Chopin 2010 lengyelországi programigazgatóság hivatalos programjai közé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár