Hitler elfeledett szövetségesei

Bocsánatot kérnek a homoszexuálisok bebörtönzéséért a spanyolok

2009. december 8. 11:54 The Daily Telegraph

Spanyolország hivatalosan is bocsánatot kért egy olyan férfitól, akit az 1970-es években szexuális irányultsága miatt ítéltek el, és zártak börtönbe. A lépés megnyithatja az utat a többi, hasonló ítélet miatti rehabilitálás előtt.


Antoni Ruiz az első olyan spanyol, akinek elismerték szenvedéseit, amiért szexuális irányultsága miatt börtönbe került. Ő azonban csak a Franco-rezsim örökségét szenvedte el: míg a diktátor uralma idején 5000 embert börtönöztek be homoszexualitása miatt, addig ő 1976-ban került a hatóságok kezébe. Az akkor 17 éves fiú a családjának mondta el, hogy meleg. Amikor aztán a szülők ezt meggyónták egy szerzetesnek, ő beárulta a fiút a hatóságoknak. Három hónapos börtönbüntetésre ítélték, és további egy évig nem térhetett haza lakóhelyére.

Ruiz ma az egykori rabok szervezetét vezeti, és nemrég kapott a levelet a spanyol igazságügyi miniszter hivatalos bocsánatkérésével, amelyhez egy 4000 eurós kárpótlást is csatoltak. Szerinte mindez egy „régóta várt szimbolikus bocsánatkérés”.

Az elismerésre a 2007 óta érvényben lévő Történeti Emlékezet Törvénye alapján került sor, amelyet a spanyol polgárháború, majd az azt követő fasiszta diktatúra áldozatainak kárpótlására fogadtak el.

A homoszexualitást börtönbüntetéssel sújtó törvényt egyébként 1979-ben törölték el az országban, ahol az azonos neműek kapcsolatát ma Európa egyik legliberálisabb törvénye szabályozza; Jose Luis Rodriquez Zapatero szocialista kormányzata legalizálta az azonos neműek házasságát, akik akár gyereket is örökbe fogadhatnak.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!