2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Hálaadás: a karácsonyi ünnepek bevezetője

2009. november 27. 10:48

Hatalmas felzúduláshoz, a korabeli értékelések szerint két évig tartó nevetséges és tarthatatlan állapothoz vezetett hetven évvel ezelőtt Franklin D. Roosevelt meggondolatlan elnöki döntése, amellyel megváltoztatta a Hálaadás napjának időpontját.

A béke Nobel-díjas Franklin D. Roosevelt amerikai elnök gyakran tett olyan külső kényszerekre és rövidtávú eredményekre hivatkozó lépéseket, amelyekkel később köznevetség tárgyává vált az amerikaiak szemében. Ilyen nevezetes eset történt hetven éve, amikor üzleti megfontolások alapján áthelyezte a legnagyobb amerikai ünnepet, a Hálaadás napjának időpontját.

A november hónap utolsó csütörtöki napjára eső Hálaadást még 1863-ban Abraham Lincoln nyilvánította nemzeti ünneppé. 1939-ben azonban öt csütörtök is beleesett a novemberi hónapba, s ezzel az utolsó csütörtök és a karácsony közötti időszak lerövidült.

Ez a körülmény az amerikai fogyasztói társadalom életében elsősorban egy héttel kevesebb vásárlással eltöltött napot jelentett. Legalábbis ezzel lobbiztak a kiskereskedelmi láncok az elnöknél, aki belefeledkezve a rövidtávú gazdasági előnyök érvrendszerébe, előrehozta a Hálaadás napját. Amivel nem számolt, az az amerikai nép mindennapi valósága volt: korábban betervezett rendezvények, sportesemények, randevúk és családi események látták a kárát.

A "Holiday Inn" című Bing Crosby filmből való alábbi részlet ezt a fura helyzetet illusztrálja.


A legtöbb kormányzó egyébként bojkottálta FDR döntését és gyakorlatilag két hálaadás napot tartott egy hét különbséggel. A különböző államokban élő családok számára így elveszett az ünnep családi jellege, hiszen gyakran előfordult, hogy ami az egyik államban szabadnap volt, a másikban épp nem. A FDR könyvtár ma is őrzi az elnöknek írott panaszos leveleket.

Hamar kiderült, hogy a változás nyilvánvalóan semmiféle kimutatható eredményt nem is jelentett az amerikai gazdaságnak. FDR nagy gazdasági kísérlete így csak két évig tartott: 1941 márciusában visszaállította a hálaadás napját a novemberi negyedik csütörtökre, majd ezt a kongresszus törvénybe is iktatta egy évvel később.

Az Amerikai Egyesült Államokban azóta november negyedik csütörtöki napján tartott Hálaadás valóban a legnagyobb nemzeti ünnep, s általában a rákövetkező péntek is szabadnap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár