2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten a második világháborús brit légifotók

2009. november 25. 11:36

A második világháború sokszor legnehezebb, és legveszélyesebb berepüléseit végezték azok a pilóták, akiknek korábban Skóciában őrzött légifotói pár napja egy különleges adatbázisban váltak kutathatóvá az interneten.

A képek között igazi különlegességek is vannak, így az adatbázisba az 1944 szeptemberében Peenemündéről, vagy a colditzi hadifogolytáborról készített képek is bekerültek. A fotókat egész mostanáig zárt ajtók mögött őrizték, ám azok egy hosszas és igencsak komoly erőfeszítést igénylő folyamat után végre mindenki számára elérhetővé váltak az interneten.

A képeket 50 éven át a Keele Egyetemen, a Légi Felderítés Archívumában (Tara) tárolták, ám a kollekciót tavaly egyesítették a Légifotók Nemzeti Gyűjteményével. A Tara 10 millió képét folyamatosan digitalizálják, az ebből eddig elkészült 4000 darab mostantól az interneten is szabadon böngészhető az aerial.rcahms.gov.uk címen.

Évtizedekkel a Google Earth és a műholdak kora előtt a pilóták fegyvertelen Spitfire-jükre rögzített gépükkel sokszor 10-15 méter magasságból fotózták le a célpontokat. A repülőket a legtöbb esetben rózsaszínre festették, hiszen ezt a színt a felhőtakaróban nem lehetett észrevenni, míg a nagy magasságú bevetések esetében sötétkékek lettek. A legtöbb esetben ez sem volt elég, és több száz gép soha nem tért haza.

Akiknek viszont sikerült, azok a második világháborús szövetséges győzelemhez elengedhetetlen képeket vittek magukkal. Ezeket a fotókat aztán sztereoszkópokkal elemezték, és a kinyert információk alapján tervezték meg a hadműveleteket. A detektívmunkát a Brit Királyi Légierő medmenhami bázisán végezték: a csoportban földrajztudósok, régészek, de oxfordi akadémikusok is voltak.

The National Collection of Aerial Photography

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár