2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Forradalom bársonyos hangulatban

2009. november 17. 11:25 Kiss Balázs

A rendszerváltásban "élen járó" Lengyelországgal és Magyarországgal ellentétben, Csehszlovákiában a kommunista párt még 1989 őszének elején is teljes szigorral ellenőrzése alatt tartotta a gazdasági, politikai és társadalmi alrendszereket. Az ellentétek azonban hamarosan, a vértelen bársonyos forradalom másfél hónapja alatt, 1989. november 17-től törtek felszínre.

A tüntetések hónapja

A Csehszlovák Kommunista Párt monopóliuma egészen 1989. november közepéig érintetlen volt. A berlini fal leomlása, illetve a bulgáriai események hatására a csehszlovák politikai vezetők kevésbé doktriner képviselői is a békés átalakulás mellett álltak ki. A bársonyos forradalomnak nevezett csehszlovák rendszerváltás rendkívül gyorsan, gyakorlatilag három hét leforgása alatt zajlott le. A fordulat a november 17-i diáktüntetéssel vette kezdetét, végül alig másfél hónapon belül le is zárult, miután megalakult a kommunistákból és a korábbi ellenzék képviselőiből álló koalíciós kormány, és elnökké választották Václav Havelt.A bársonyos forradalom előzményei közül érdemes megemlíteni a Gustáv Husák rezsimjét bíráló értelmiségi csoportokat, amelyek közül a legismertebb a Charta'77 mozgalom volt. A gazdasági makroadatok is a tervutasításos politikai rendszer fenntarthatatlanságát mutatták. Csehszlovákia nagyvárosaiban, Prágában és Pozsonyban az egyre gyakoribb utcai megmozdulások is arra engedtek következtetni, hogy a kommunista állampárt által irányított politikai és gazdasági berendezkedés átalakításra szorul.

A kommunista rendszer ellen protestálva 1988 óta egyre nyíltabban fejtették ki véleményüket Csehszlovákia állampolgárai. 1988 augusztusában az 1968-as szovjet bevonulás 20. évfordulóján, októberben a csehszlovák állam megalapításának 70. évfordulóján, decemberben az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 40 éves ünnepén, 1989 januárjában pedig a kommunista hatalom elleni lázadás szimbólumának tekintett Jan Palach emlékére tüntetésekre került sor Prága utcáin.1989 tavaszán az ellenzék sikeres petíciót indított az ellenzéki aktivista, Václav Havel drámaíró szabadon bocsátása érdekében, akit a Palach emlékére szervezett megemlékezésen tartóztattak le. Az ellenzékiek által elindított petícióhoz öt hónap alatt harmincezren csatlakoztak. 1989 augusztusában, a 68-as események 21. évfordulóján Prága közterein újra megjelentek a tüntetők. A kormány ismét a karhatalom segítségével lépett fel a másként gondolkodók ellen. A rendszer bomlását azonban a megfigyelések, megfélemlítések és letartóztatások sem tudták megállítani.

Október végén, november elején a csehszlovákiai politikai válság elérte a kritikus szintet. Az országot elárasztották a kelet-német menekültek, akik hosszú ideig a Német Szövetségi Köztársaság prágai nagykövetségén, illetve a város utcáin táboroztak, hogy kijussanak Nyugatra. A csehszlovák vezetés végül nagy nehezen úgy döntött, hogy átengedi a keletnémeteket az NSZK-ba. A legtöbb csehszlovák állampolgár számára ez a lépés jelzésértékű volt. A remény tovább erősödött, amikor november 12-én II. János Pál pápa szentté avatta a Přemysl-házbeli („Prágai“) Ágnest. Az esemény jelentős érzelmi hatással volt a pártállam szürke ideológiai keretei között élő lakosságra. A fejlemények a nemzetközi diáknap november 17-i tüntetésein csúcsosodtak ki.1989. november 15-én a kommunista vezetés, élén Miloš Jakeš főtitkárral és Gustáv Husák államfővel, engedélyezte a független diákcsoportok által szervezett megemlékezést Jan Opletal emlékére. Opletal, a fiatal orvostanhallgató, az 1939 októberében rendezett náciellenes tüntetésen sebesült meg halálosan. Az események ötvenedik évfordulóján békés demonstrálók gyűltek össze Prágában az Albertov negyedben, hogy a cseh egyetemek nácik általi bezárására emlékezzenek. A résztvevők legtöbbje diák volt, akik a fennálló államszocialista rendszer elleni rigmusokat kiabáltak.

A megmozdulás eleinte békésen zajlott, délután a belváros felé vették az irányt a tüntetők. A menet egyik vezetője a csehszlovák titkosszolgálat (az StB) ügynöke, Růžička (alias Ludvík Zifčák) volt, aki sikeresen beépült a diákcsoportok közé. A tüntető fiatalokat a Národní sugárúton álló rendőrkordonnak vezette, ahol a rendőrség és a biztonsági erők megállították. A karhatalom szétzavarta a tüntetést, de a beavatkozást követően elterjedt a hír a rendőri erőszakról, és azt is rebesgették, hogy egy diák meghalt.A megmozdulások másnap folytatódtak, a tömegrendezvények és munkahelyi sztrájkok az egész országra kiterjedtek. November 19-én, vasárnap, ellenzékiek, diákok és művészek a prágai Činoherní klub színházban megalapították a Polgári Fórumot (Občanské fórum) Václav Havel vezetésével. Nyilatkozatukban indítványozták a kormánnyal való tárgyalások megkezdését, követelték az 1968-as bevonulásban részt vett csehszlovák politikusok mielőbbi lemondását és felelősségre vonását, a november 17-i események kivizsgálását, valamint a politikai foglyok szabadon bocsátását. Pozsonyban megalakult a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (Verejnosť proti násiliu) nevű ellenzéki csoportosulás.

November 20-án folytatódtak a tüntetések. A Vencel téren 100-150 ezer ember tiltakozott a rendőri túlkapások ellen, és követelte a politikai szabadságjogokat. A megmozdulások rendszeresekké váltak, az elkövetkező napokban – egyes források szerint – 200-300 ezres tömegek tüntettek Prágában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár