2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Golyóálló üveg védi Lucrezia Borgiát Budapesten

2009. október 29. 11:31 MTI

Szigorítottak a Szépművészeti Múzeum biztonsági rendszerén a Botticellitől Tizianóig - Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című, tegnap megnyílt tárlatának idejére; a kiállításra csak különleges, golyóálló üvegkapukon át lehet bejutni, a legértékesebb képeket szintén golyóálló üveg védi.


"Minden képre mozgásérzékelő került. Így ha azok megmozdulnak, a kapuk bezárulnak, és se ki, se be" - mondta Lévay Zoltán, a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályának vezetője. Hozzátette: a biztonsági kapuk "zsilipes beléptetőként" működnek: egyszerre legfeljebb négy embert engednek be a kiállítótérbe.

Lévay Zoltán kifejtette: a Szépművészeti Múzeum biztonsági berendezését még 2006-ban szerezte be az intézmény, mintegy 80 millió forintért. "Ez a jelenleg elérhető legkorszerűbb berendezés, amit nagyobb számú élőerős védelemmel erősítettünk meg" - tette hozzá. A termekben a teremőrök mellett fegyveres biztonsági őrök is vigyázzák majd a képeket. A kiállítótérbe tilos bevinni fényképezőgépet, illetve 30x30 centiméternél nagyobb kézitáskát, valamint kabátot.

A 300 millió forintból megvalósuló kiállítás - amelyen Leonardo da Vinci Hermelines hölgye, Tiziano Kesztyűs férfija, Bartolomeo Veneto Flórája, Botticelli Virginia története című képe is látható - biztosítási értéke 220 milliárd forint. A biztonságot és a kényelmet szolgálja a sávos beléptetés: a jegyeket egy idősávra lehet megvenni, tehát például a tíz órás jegyeket tizenegy óráig lehet felhasználni. A kommunikációs osztályvezető ugyanakkor elmondta, hogy a belépés után a múzeum zárásáig bármeddig maradhatnak a látogatók, igaz, a kiállítótérben egyszerre legfeljebb 450-500-an tartózkodhatnak.

"A megkötés egyrészt a látogatók kényelmét szolgálja, hiszen így nem alakul ki tömeg a képek előtt" - mondta a sajtófőnök, aki emellett a hőmérséklet- és a páratartalom-ingadozással magyarázta a szigorítást. Megjegyezte: az első napokban meglátják, hány főig képesek a páratartalmat és a hőmérsékletet szabályozó berendezések biztonságosan ellátni a funkciójukat.

A kiállításra jegyeket az interneten is lehet vásárolni, a jegymester.hu oldalon. Elővételben a belépők olcsóbbak, 3200 forint helyett 2800 forintért válthatók meg az ismert jegyirodákban.

A kiállítás február 14-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár