2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Történelmi film miatt ideges az indiai kormány

2009. október 9. 10:56 The Daily Telegraph

Az indiai közvéleményt régóta megosztja a kérdés: Dzsaváharlál Nehru és az utolsó brit alkirály felesége, Lady Edwina Mountbatten csupán jó barátok, vagy szeretők voltak-e? A Vágy és vezeklés rendezője ez utóbbi mellett tette le voksát, és új filmjében egy titkos és szenvedélyes viszonyt mutat majd be. Az indiai kormányzatnak azonban mindez nem tetszik, és leállíttatták a forgatást.

Az Indian summer című film főszerepében Cate Blanchett és Hugh Grant lesz látható - a produkcióhoz közeli források azonban a Daily Telegraph-nak elárulták, hogy a munkálatok jelenleg leálltak, mert az indiai kormányzatot felháborította az alkotás, és a szükséges engedélyeket csak a forgatókönyv ismeretében adják majd ki. Mindez érthető, hiszen a Kongresszus Párt több mint hatvan évvel az indiai függetlenség kikiáltása után is féltékenyen vigyázza Nehru személyes és politikai méltóságát s örökségét - mindezt a Nehru-Gandhi család szigorú felügyelete alatt.

Az Oscar-díjas Vágy és vezeklés (Atonement) rendezője, Joe Wright által dirigált film ötlete még nekik is sok volt. A filmben látható szenvedélyes szerelem ugyanis egész más, mint a hivatalos életírások Nehru-képe: abban a szentként bemutatott férfi csupán plátói kapcsolatban állt a nővel. Minderről korábban Mountbatten lánya, Pamela is megemlékezett India Remembered: A Personal Account of the Mountbattens During the Transfer of Power című emlékiratában - ám ezen könyv is a plátói viszony mellett tette le voksát.

Bár a film tervezésekor kikérték a politikus életrajzírója, MJ Akbar tanácsait is, tanácsaira végül nem hallgattak. Szerinte egy hasonló alkotás hatalmas viharokat válthat ki az országban, hiszen ott a szexuális kapcsolatok magánügynek számítanak. Emellett ha Nehru és Lady Mountbatten fizikailag is egymásra találtak, ahhoz senkinek semmi köze sincs - véli a történész.

A kérdés nyitja azonban a rendező kezében van: az indiai lapok szerint a film akkor lehet sikeres, ha Wright kellő érzékenységgel nyúl a témához, és mutatja be a Nehru-Gandhi dinasztia egyik alapítóját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár